Atari-legende blijkt geen broodje aap

/
1 minuut leestijd

ET Extra-Terrestrial (Microsoft)
ET Extra-Terrestrial (Microsoft)
Al jaren gingen er verhalen rond over een grote hoeveelheid mislukte videospelletjes die door computerfabrikant Atari op een vuilstort zouden zijn gedumpt. Afgelopen week werd duidelijk dat dit geen broodje aap-verhaal was.


Op een vuilstort in de Amerikaanse staat New Mexico vonden documentairemakers inderdaad een aantal dozen met daarin oude cartridges van Atari-spellen. De ‘Microsoft-archeologen’ vonden onder meer cartridges van E.T. Extra-Terrestrial, Centipede, Space Invaders en Asteroids.

E.T. Extra-Terrestrial wordt door verschillende kenners bestempeld als het slechtste computerspel ooit gemaakt. Het verscheen in 1982 en was in een kleine zes weken ontwikkeld. Er werden wel 1,5 miljoen exemplaren verkocht maar dat was veel minder dan verwacht. De makers bleven met 3,5 miljoen onverkochte exemplaren zitten.

Er gingen al lange tijd geruchten dat Atari grote hoeveelheden spellen had gedumpt. De computerspelletjesfabrikant ontkende dit echter altijd. Naar aanleiding van een documentaire over de spellen werd er een zoekactie op poten gezet. Deze zoekactie werd financieel gesteund door Microsoft.

Atari E.T. Cartridges Found In The Desert