Dark
Light

Nederlandse excuses voor executies Indonesië

Auteur:
1 minuut leestijd

Nederlandse excuses voor executies Indonesië - Still NOS
Nederlandse excuses voor executies Indonesië – Still NOS
De ambassadeur in Indonesië heeft namens de Nederlandse staat zijn excuses aangeboden voor alle standrechtelijke executies die tijdens de zogenaamde politionele acties plaatsvonden in voormalig Nederlands-Indië.

Nederland trof een maand geleden een schikking met enkele weduwen uit Zuid-Sulawesi wiens mannen in de periode tussen 1946 en 1947 standrechtelijk werden geëxecuteerd door Nederlandse militairen. De vrouwen krijgen ieder een schadevergoeding van twintigduizend euro en daarnaast zouden er in Indonesië openlijk excuses worden gemaakt.

Dat laatste gebeurde deze week tijdens een bijeenkomst in Jakarta. De weduwen van Zuid-Sulawesi waren daar overigens niet bij. Hun leeftijd maakte het moeilijk om naar de Indonesische hoofdstad te komen. De bijeenkomst werd wel bijgewoond door enkele familieleden van de weduwen. De ambassadeur heeft gezegd dat hij het gepast vond excuses te maken in Jakarta omdat er niet alleen excuses worden gemaakt voor Sulawesi. Later wil hij nog wel naar Zuid-Sulawesi afreizen om de weduwen daar persoonlijk te ontmoeten.

Na de schikking met de weduwen van Zuid-Sulawesi heeft Nederland een regeling in het leven geroepen voor alle Indonesische vrouwen die weduwe werden door een standrechtelijke executie. Zij kunnen allemaal aanspraak maken op een schadevergoeding van 20.000 euro.

Nederlandse excuses voor weduwen Sulawesi

Lees ook: Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949)
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

×