Dark
Light

Teylers Museum komt met Rafaël-tentoonstelling

Auteur:
2 minuten leestijd

Tekening van Rafaël – Foto: Teylers Museum
In het Teylers Museum in Haarlem is vanaf komend najaar een tentoonstelling over de beroemde renaissance-kunstenaar Rafaël te zien. Volgens het museum is het voor het eerst dat er in Nederland een tentoonstelling aan deze kunstenaar wordt gewijd.

Zeven jaar geleden was in het Teylers Museum al eens een tentoonstelling over Michelangelo te zien en nu komt er dus een tentoonstelling over Rafaël, een andere grootheid van de Italiaanse Renaissance. Het museum:

Rafaello Sanzio, in Nederland beter bekend als Rafaël, ontwikkelde zich tijdens zijn korte leven (1483-1520) van een vlijtige leerling in de Italiaanse provincie tot een veelbelovend talent in Florence en vervolgens in Rome tot een van de grootste kunstenaars van zijn tijd – naast Michelangelo en Leonardo da Vinci.

Rafaël (1483-1520) maakte onder meer fresco’s voor de privévertrekken van de paus, de zogenaamde ‘Stanze’. Verder is hij onder meer beroemd geworden met zijn Madonnna’s, schilderijen van Maria met het kind Jezus. Volgens het Teylers Museumonderscheiden deze Madonnna’s zich van de Madonna’s van de tijdgenoten van Rafaël onder meer door hun “serene uitstraling, hun schijnbare eenvoud en de perfectie in de weergave van dit oerbeeld in de westerse cultuur”.

In de tentoonstelling presenteert het museum negentig tekeningen van Rafaël en zijn leerlingen en enkele schilderijen. De tekeningen zijn afkomstig uit de collecties van Teylers Museum en de Albertina in Wenen. Het museum:

Om de betekenis van Rafaëls oeuvre goed voor voetlicht te brengen, worden meerdere zalen ingericht met werk van de Italiaanse meester en zijn navolgers. Bezoekers kunnen de herkomst van Rafaëls manier van tekenen ontdekken en zien hoe hij in zijn grote atelier veel jonge kunstenaars heeft beïnvloed. Daarnaast maakt de tentoonstelling duidelijk hoe de tekeningen functioneerden in Rafaëls creatieve proces, hoe ze zich verhouden tot zijn fresco’s en schilderijen.

Er komt ook een multimediaruimte waar de belangrijkste schilderwerken van de kunstenaar te bekijken zijn.

Tekeningencollectie

Het Teylers Museum beschikt over een grote tekeningencollectie met onder meer topstukken van Italiaanse en Nederlandse kunstenaars vanaf de zestiende eeuw. In de achttiende eeuw kocht het museum maar liefst 1600 Italiaanse tekeningen aan. Deze werden in 1791 vanuit Rome naar Haarlem werd verscheept. Het museum:

Deze collectie was oorspronkelijk afkomstig van koningin Christina van Zweden, die in de zeventiende eeuw in Rome verbleef. Haar collectie bevatte werken van onder anderen Michelangelo en 21 tekeningen van de hand van Rafaël en zijn atelier.

Het Teylers Museum verwacht met de Rafaël-tentoonstelling het succes van de Michelangelo-tentoonstelling in 2005, waar in drie maanden tijd honderdduizend bezoekers op afkwamen, te benaderen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×