Dark
Light

Tentoonstelling: De Romantische Ziel

Auteur:
2 minuten leestijd
Anton Ivanovitsj Ivanov, Het oversteken van de Dnjepr door Nikolaj Vasiljevitsj Gogol (1845), collectie Tretjakov Galerij, Moskou
Anton Ivanovitsj Ivanov, Het oversteken van de Dnjepr door Nikolaj Vasiljevitsj Gogol (1845), collectie Tretjakov Galerij, Moskou

Ivanov (Teylers Museum)
Ivanov (Teylers Museum)
In Rusland opent woensdag de tentoonstelling Meer dan Romantiek. Russische en Nederlandse schilderijen uit de eerste helft van de 19de eeuw. In deze tentoonstelling zijn onder meer verschillende topstukken uit de Romantische schilderijencollectie van Teylers Museum in Haarlem te zien. Begin volgend jaar is de tentoonstelling ook in dit museum te zien.


De expositie opent woensdag in de Tretjakov Galerij in Moskou. Naast de doeken uit Teylers Museum worden schilderijen uit de privéverzameling van Jef Rademakers en de Tretjakov Galerij tentoongesteld. Van 1 februari tot en met 26 mei 2014 is de tentoonstelling in Haarlem te bewonderen.

Romantiek

Tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw kwam in heel Noord-Europa een nieuw ‘Romantisch’ gevoel tot bloei in de kunsten, met een sterke nadruk op individuele beleving en intense emoties. Zowel in Rusland als in Nederland ontstonden schilderijen met heftige natuurbeelden, zoals een eik die door de bliksem wordt doorkliefd, een dreigende stormlucht, schepen op een woeste zee, een overweldigende zonsondergang. Kenmerkend zijn ook de intieme portretten en dromerige interieurscènes.

Op de tentoonstelling zijn verschillende voorbeelden te zien van de belangrijkste kunstenaars uit beide landen, zoals de Russische schilders Alexei Venetsianov, Silvester Shchedrin en Vasili Tropinin, en de Nederlanders Barend Cornelis Koekkoek, Cornelis Springer en Andreas Schelfhout.

Naast deze overeenkomsten springen ook de verschillen in het oog tussen de Russische en de Nederlandse Romantiek. De Nederlandse schilders bouwden voort op de rijke erfenis van hun zeventiende-eeuwse voorgangers. In Rusland werd tijdens de Romantiek juist de basis gelegd voor een geheel nieuwe verbeelding van eigen land en identiteit. Als eerste nationale schilderstijl na de eeuwenlange iconentraditie is de Romantiek in Rusland in tegenstelling tot in Nederland altijd heel geliefd gebleven. De laatste jaren beleeft de Romantiek overal een revival.

Collectie Teylers

De collectie negentiende-eeuwse Romantische schilderijen in Teylers Museum behoort tot de belangrijkste van Nederland. Bijzonder is dat Teylers destijds werk van levende kunstenaars aankocht en daarmee het eerste museum voor eigentijdse Nederlandse schilderkunst werd.

De Tretjakov Galerij in Moskou bezit een unieke collectie Russische kunst. Het museum is opgericht door de Russische koopman en kunstliefhebber Pavel Tretjakov. In 1892 doneerde hij zijn collectie aan de stad. Het museum bezit inmiddels meer dan 130.000 kunstwerken en trekt jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers.

Als televisieproducent bedacht Jef Rademakers successen als ‘Klasgenoten’ en de ‘Pin Up Club’. Hij ontwikkelde zich tot een gepassioneerd verzamelaar van Romantische schilderkunst. De Rademakers-collectie omvat inmiddels tientallen schilderijen. In 2010 werd zijn collectie tentoongesteld in de Hermitage in Sint-Petersburg.

×