Dark
Light

Teylers Museum opent historisch woonhuis naamgever

1 minuut leestijd
Ontwerp voor de 'Kleine Zaal' van het Pieter Teyler Huis, met een nieuwe variant op de 18de-eeuwse landschapsschildering die hier ooit aanwezig was
Ontwerp voor de 'Kleine Zaal' van het Pieter Teyler Huis, met een nieuwe variant op de 18de-eeuwse landschapsschildering die hier ooit aanwezig was. © History by design/Rosan Scheres | Teylers Museum

Teylers Museum in Haarlem opent op 5 december de deuren van het Pieter Teylers Huis. Dit is het voormalige woonhuis van founding father Pieter Teyler (1702-1778). Sinds 2013 wordt het pand gerestaureerd en zoveel mogelijk in authentieke staat teruggebracht.

Het woonhuis, dat bestaat uit vier aan elkaar gebouwde huizen, bevat volgens het museum enkele ruimtes die behoren tot de best bewaarde historische interieurs van Nederland uit de achttiende eeuw. Bouwkundige elementen zoals de stucplafonds, een lange marmeren gang en schouwen zijn in veel soortgelijke panden al lang verdwenen.

Interieuronderzoek

Om het 1.115 m² grote pand zoveel mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat, is door kleur- en interieurspecialisten ter plekke onderzoek gedaan. Historische verflagen werden laag voor laag blootgelegd en bestudeerd, zodat uiteindelijk de volledige ‘kleurgeschiedenis’ van het pand in beeld kon worden gebracht. Teylers Museum over het verdere onderzoek:

“Ook bouwhistorisch onderzoek en gegevens uit archieven, zoals oude boedelbeschrijvingen en historische afbeeldingen, gaven veel inzicht op dit vlak. Het uitgebreide kleur- en interieuronderzoek ligt aan de basis van de nieuw gekozen kleurstellingen en afwerkingen, die verwijzen naar de tijd waarin Pieter Teyler het huis bewoonde, en de periode direct na zijn overlijden.”

De afgelopen jaren is de fundering van het voormalige woonhuis hersteld en de constructie van het pand verbeterd. Maart dit jaar werd een begin gemaakt met de verdere afwerking: het schilderen van de verschillende kamers, aanbrengen van wandbespanningen en stucwerk, restauratie van de schouwen en plaatsing van meubilair.

Pieter Teyler

Portret van Pieter Teyler van der Hulst door Wybrand Hendriks
Portret van Pieter Teyler van der Hulst door Wybrand Hendriks
Het woonhuis van de rijke Haarlemmer Pieter Teyler is nauw verbonden met het eerste museum van Nederland. De bankier had grote belangstelling voor kunst en wetenschap en verrichtte ook veel filantropisch werk. Zo bekommerde hij zich bijvoorbeeld om het lot van de armen en wezen in de stad. Na zijn dood liet Teyler zijn huis en vermogen na aan een stichting waaruit het Teylers Museum voortkwam. Dit museum opende de deuren in 1748. In die tijd bestond het alleen uit de zogenoemde Ovale Zaal waarin de nieuwste wetenschappelijke uitvindingen en kunststukken te bewonderen waren. Bezoekers betraden deze zaal vanuit Teyler’s woonhuis. Bekendheden als Einstein, keizer Napoleon en tsaar Alexander bezochten het museum.

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×