Dark
Light

Nijntje in het Rijksmuseum

Dick Bruna. Kunstenaar
Auteur:
1 minuut leestijd
Nijntje in het Rijksmuseum
Nijntje in het Rijksmuseum

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van nijntje heeft het Rijksmuseum een tentoonstelling samengesteld over het werk van Dick Bruna. De tentoonstelling, die het werk van de kunstenaar voor het eerst in internationale kunsthistorische context plaatst, is sinds donderdag te bezoeken.

In de presentatie van totaal 120 objecten wordt onder meer stilgestaan bij het ontwerpproces van nijntje. Nergens wordt Bruna’s vakmanschap, geduld en de kunst om met kleur de ruimtelijkheid in het platte vlak te tonen, volgens het Rijksmuseum meer duidelijk dan in de – ogenschijnlijk zo simpele – creatie van het wereldberoemde konijntje.

Maar het werk van Bruna wordt dus ook in historische context geplaatst. Het Rijksmuseum:

“Hoewel Dick Bruna kunstenaars als Matisse, Léger, Werkman en leden van De Stijl meermaals in interviews noemt als zijn artistieke voorbeelden, is dit de eerste keer dat de kunsthistorische rode draad in zijn oeuvre zo uitgebreid zichtbaar wordt gemaakt. Het Rijksmuseum onderzocht de kunsthistorische verbanden met de andere kunstenaars en putte uit de rijke eigen prentencollectie om de verwantschappen met andere kunstenaars te tonen. Door Bruna’s creaties naast zijn inspiratiebronnen te plaatsen, zien we in een oogopslag deze invloed en inspiratie. Bruna combineert technieken, zoals knippen en het loslaten van perspectief, uit de kleurrijke Franse avant-garde met de strenge beeldtaal en het kleurenpalet van De Stijl.”

Omgekeerd bewonderden Picasso, Rietveld en architect J.J.P. Oud de omslagen en affiches van Bruna om hun eenvoud en helderheid.

De tentoonstelling Dick Bruna. Kunstenaar is tot en met 15 november 2015 te bezoeken in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum

×