Enige gesigneerde schilderij Gesina ter Borch naar Rijksmuseum

1 minuut leestijd
Gesina ter Borch, Portret van Moses ter Borch als tweejarig kind, na 1667
Gesina ter Borch, Portret van Moses ter Borch als tweejarig kind, na 1667 - uitsnede (Rijksmuseum)

Het Rijksmuseum heeft het enige gesigneerde schilderij verworven van Gesina ter Borch (1631-1690). De kunstenares behoorde tot één van de belangrijkste kunstenaarsfamilies van de zeventiende eeuw. Het gaat om een postuum portret van haar broertje Moses op tweejarige leeftijd.

Gesina ter Borch (1631-1690) woonde en werkte haar hele leven in Zwolle. Het merendeel van haar werk bestaat uit waterverftekeningen. Het is bekend dat ze ook olieverfschilderijen maakte, maar tot nu toe was geen enkel onbetwist exemplaar opgedoken.

Gesina ter Borch, zelfportret, 1660
Gesina ter Borch, zelfportret, 1660 (Rijksmuseum)
Het Rijksmuseum bezit als beheerder van de nalatenschap van de kunstenaarsfamilie Ter Borch onder meer negenenvijftig losse tekeningen van Gesina, samen met drie albums vol tekeningen in waterverf. Het recent verworven schilderij is ontdekt door kunsthandelaar Dickie Zebregs bij een antiekhandel in Frankrijk. Het Rijksmuseum kocht het werk op kunstbeurs TEFAF.

Postuum

Op het schilderij is broertje Moses te zien in een jurk met wit schort en eenhoed met veren die scherp afsteken tegen de donkere achtergrond. De jongen draagt een trom en trommelstokken. Naast hem staat een speelgoedpaard op wielen waartegen een oranje vaandel rust. Op de grond liggen een zweep, meerdere muziekinstrumenten en een degen. Het kinderspeelgoed verwijst naar zijn latere leven als soldaat. Hoewel Ter Borch het schilderij voorzag van het jaartal 1647, gaan kunstkenners ervan uit dat ze het werk pas twintig jaar later, na de dood van Moses, maakte.

Moses ter Borch was zelf ook een veelbelovend kunstenaar. In de albums van Gesina ter Borch in de collectie van het Rijksmuseum zijn verschillende tekeningen van zijn hand te zien. Toch trad hij als negentienjarige in dienst van de marine om te vechten tegen de Britten in de Tweede Engelse Oorlog (1665-1667). Op tweeëntwintigjarige leeftijd stierf hij aan de verwondingen die hij opliep tijdens de bestorming van de Engelse kust ter hoogte van Harwich. Het Rijksmuseum bezit nog een schilderij waarop Moses postuum is afgebeeld.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×