Dark
Light

Online wandelen door Rijks en Van Gogh Museum

Auteur:
1 minuut leestijd

Sinds dinsdag zijn het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam te bezoeken via het Google Art Project.

Aan het Google Art Project werken zeventien van de belangrijkste musea ter wereld mee. Via de website www.googleartproject.com kunnen geïnteresseerden, met behulp van de Street View-technologie, eenvoudig een bezoek brengen aan de musea. Digitaal kan men de verschillende zalen in 360 graden bekijken en inzoomen op details van de kunstwerken.De twee Nederlandse musea zeggen deel te nemen aan het Google Art Project omdat dit project goed aansluit bij het beleid om de collectie toegankelijk te maken voor en te delen met een zo breed mogelijk publiek. Het Rijksmuseum heeft al een database van 150.000 kunstwerken die op de eigen website kunnen worden bekeken en ook het Van Gogh Museum stelt bezoekers in de gelegenheid een groot deel van de museumcollectie via de algemene website te bekijken.

Van alle musea die deelnemen aan het Google Art Project heeft Google één kunstwerk in gigapixel gefotogafeerd. Deze foto’s zijn op de projectsite te bekijken. In het Rijksmuseum fotografeerde Google De Nachtwacht en in het Van Gogh Museum De Slaapkamer. Behalve de twee Nederlandse musea nemen onder meer musea als het Metropolitan in New York en de Hermitage in Sint Petersburg deel aan het project.

Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, zegt het volgende over de samenwerking:

Jaarlijks komen er bijna 1,5 miljoen mensen daadwerkelijk naar het museum. Maar er is ook een hele grote groep mensen die het museum niet kan bezoeken, en dankzij tools als Art Project, kunnen we nu deze mensen wel betrekken bij ons museum en kunnen we tegemoet komen aan hun passie voor Van Gogh. Het maakt ons museum breed toegankelijk en dat vind ik belangrijk.

×