Dark
Light

‘Schooltje Dik Trom’ gered van de sloop

Auteur:
1 minuut leestijd

Het schooltje van Dik Trom – Foto: Stadsherstel Amsterdam
Het zogenaamde ‘schooltje van Dik Trom’ in het Noord-Hollandse Etersheim wordt alsnog een museum. Stadsherstel Amsterdam heeft het schooltje gekocht. Het koopcontract is vrijdag ondertekend.

Kinderboekenheld Dik Trom werd in Etersheim, een dorpje tussen Hoorn en Volendam, ‘geboren’. Het eerste deel van de in totaal vijf boeken over het ondeugende, dikke kindje werd door Cornelis Johannes Kieviet (1858-1931) geschreven in het Noord-Hollandse plaatsje Etersheim. Kieviet was hier onderwijzer en schreef het boek Uit het leven van Dik Tromin de onderwijzerswoning naast een klein schooltje. Het boek met prenten van Johan van Braakensiek (1858-1940) werd een doorslaand succes.

Er zijn al langer plannen om in het laat 19e-eeuwse dorpsschooltje een museum te vestigen. Vorig jaar augustus leek dit echter definitief niet door te gaan. Het gebouwtje dreigde zelfs plaats te moeten maken voor nieuwe woningen.

Stadsherstel Amsterdam wil dat in het schooltje een kinderboekenmuseum gevestigd wordt. Het gebouwtje zal echter wel eerst gerestaureerd moeten worden. Het is de bedoeling dat die restauratie eind 2012 gereed is.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×