Week van de koloniale geschiedenis

‘Schooltje Dik Trom’ gered van de sloop

Het schooltje van Dik Trom – Foto: Stadsherstel Amsterdam
Het zogenaamde ‘schooltje van Dik Trom’ in het Noord-Hollandse Etersheim wordt alsnog een museum. Stadsherstel Amsterdam heeft het schooltje gekocht. Het koopcontract is vrijdag ondertekend.

Kinderboekenheld Dik Trom werd in Etersheim, een dorpje tussen Hoorn en Volendam, ‘geboren’. Het eerste deel van de in totaal vijf boeken over het ondeugende, dikke kindje werd door Cornelis Johannes Kieviet (1858-1931) geschreven in het Noord-Hollandse plaatsje Etersheim. Kieviet was hier onderwijzer en schreef het boek Uit het leven van Dik Tromin de onderwijzerswoning naast een klein schooltje. Het boek met prenten van Johan van Braakensiek (1858-1940) werd een doorslaand succes.

- advertentie -

Er zijn al langer plannen om in het laat 19e-eeuwse dorpsschooltje een museum te vestigen. Vorig jaar augustus leek dit echter definitief niet door te gaan. Het gebouwtje dreigde zelfs plaats te moeten maken voor nieuwe woningen.

Stadsherstel Amsterdam wil dat in het schooltje een kinderboekenmuseum gevestigd wordt. Het gebouwtje zal echter wel eerst gerestaureerd moeten worden. Het is de bedoeling dat die restauratie eind 2012 gereed is.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: