/

Volkslied van Zwitserland – Zwitserse Psalm

Het volkslied van Zwitserland is de Zwitserse Psalm (Schweizerpsalm). Het lied werd in 1841 gecomponeerd door Alberik Zwyssig en de tekst is van de hand van Leonhard Widmer. Aangezien in Zwitserland veel talen worden gesproken kent het volkslied ook verschillende (vrije) vertalingen.

Schweizerpsalm

Zwitserland in de zestiende en zeventiende eeuw

Het zijn vooral godsdiensttwisten ten gevolge van de Reformatie die in de zestiende een zeventiende eeuw de loop der dingen in Zwitserland bepalen. Ondanks het feit dat kantons waar gekozen wordt voor het nieuwe geloof hun rooms-katholieke broeders in ander kantons te lijf willen gaan, trekken zij als het nodig is gezamenlijk op tegen buitenlandse vijanden.

////

Belle van Zuylen (1740-1805) – Beroemde Nederlandse schrijfster uit de tijd van de Verlichting

Schrijfster Belle van Zuylen (1740-1805), na haar huwelijk in 1771 ook bekend als Madame Isabelle de Charrière, is de kronieken van de Nederlandse literatuurgeschiedenis ingegaan als een vrijzinnige, moderne, geëmancipeerde en verlichte schrijfster. Ze behoorde tot de aristocratie en werd bekend als schrijfster van romans, toneelstukken, brieven en politieke vlugschriften.

“Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid”
///

Huldrych Zwingli (1484-1531) – Zwitserse reformator

De Zwitserse reformator Huldrych Zwingli (1484-1531), ook wel Ulrich Zwingli genoemd, is minder bekend dan zijn Frans-Zwitserse mede-reformator Johannes Calvijn (1509-1564). Beide vervulden echter een belangrijke rol ten tijde van de Reformatie. Zo’n vijfhonderd jaar geleden, in januari 1519, begon Zwingli met zijn gereformeerde prediking in Zürich in Zwitserland. Wat voor persoon was Zwingli en wat waren zijn opvattingen? Een

“De derde man van de Reformatie”

De dood van Sherlock Holmes

Wat heeft Sherlock Holmes, de pijp rokende superspeurder uit Londen, te maken met een knus stadje in het hart van Zwitserland? Voor de volbloed-fans van de verhalen van Conan Doyle is die vraag een eitje. Die weten dat de negentiende-eeuwse detective bij Meiringen, in het Berner Oberland, zijn dood vond in de strijd met zijn aartsvijand professor Moriarty.

Een Sherlock Holmes om op te zitten in het Zwitserse Meiringen

Beau Rivage – Hotel met lugubere kantjes

Momenteel vinden er in het Beau Rivage Palace Hotel in Genève gesprekken plaats over een nucleair akkoord met Iran. Of dit hotel daar een geschikte plek voor is, moet worden afgewacht. Men dient beter niet bijgelovig te zijn of in slechte voortekenen te geloven.

Historisch hotel in Genève