Dark
Light

Zwitserland

Overzicht van artikelen over of gerelateerd aan de geschiedenis van Zwitserland.
Vlag van Zwitserland

Volkslied van Zwitserland – Zwitserse Psalm

Het volkslied van Zwitserland is de Zwitserse Psalm (Schweizerpsalm). Het lied werd in 1841 gecomponeerd door Alberik Zwyssig en de tekst is van de hand van Leonhard Widmer. Aangezien in Zwitserland veel talen worden gesproken kent het volkslied ook verschillende (vrije) vertalingen.
1 minuut leestijd
Verbeelding van de 'Kappeler Milchsuppe' in de kroniek van Heinrich Thomann, um 1606

Zwitserland in de zestiende en zeventiende eeuw

Het zijn vooral godsdiensttwisten ten gevolge van de Reformatie die in de zestiende een zeventiende eeuw de loop der dingen in Zwitserland bepalen. Ondanks het feit dat kantons waar gekozen wordt voor het nieuwe geloof hun rooms-katholieke broeders in ander kantons te lijf willen gaan, trekken zij als het nodig is gezamenlijk op tegen buitenlandse vijanden.
21 minuten leestijd
De Bondsbrief van 1291

De geschiedenis van Zwitserland (1273-1500)

In de periode van 1273 tot 1513 groeit de Zwitserse Confederatie van kantons uit tot een machtige eenheid die keer op keer de druk van buitenlandse mogendheden – met name de Habsburgers – weet te weerstaan.
20 minuten leestijd
Belle van Zuylen - Jens Juel, 1777

Belle van Zuylen (1740-1805) – Beroemde Nederlandse schrijfster uit de tijd van de Verlichting

Schrijfster Belle van Zuylen (1740-1805), na haar huwelijk in 1771 ook bekend als Madame Isabelle de Charrière, is de kronieken van de Nederlandse literatuurgeschiedenis ingegaan als een vrijzinnige, moderne, geëmancipeerde en verlichte schrijfster. Ze behoorde tot de aristocratie en werd bekend als schrijfster van romans, toneelstukken, brieven en politieke vlugschriften.
8 minuten leestijd
×