Dark
Light

Quintus Horatius Flaccus – Romeins dichter

2 minuten leestijd
Horatius volgens Adalbert von Roessler, ca. 1922
Horatius volgens Adalbert von Roessler, ca. 1922

Over het leven van de Romeinse dichter en schrijver Horatius (65-8 v.Chr.), voluit Quintus Horatius Flaccus, is relatief veel bekend. Met name door de biografie die de historicus Suetonius van hem schreef in De Viris Illustribus (Over Beroemde Mannen) weten we veel over Horatius. Wie was deze schrijver en wat waren zijn belangrijkste werken?

Fantasieportret van Horatius, van de hand van Anton von Werner (1843-1915)
Fantasieportret van Horatius, van de hand van Anton von Werner (1843-1915)
Quintus Horatius Flaccus is vooral bekend geworden door enkele gezegden en gevleugelde uitspraken, zoals ‘De naakte waarheid’, ‘De gulden middenweg’, ‘Een goed begin is het halve werk’ en ‘Pluk de dag’. Al tijdens zijn leven stelde Horatius, zelfverzekerd, dat zijn werk nog eeuwenlang impact zou hebben op de mensheid. Die voorspelling kwam uit, want tal van spreuken van Horatius zijn terug te vinden in ons taalgebruik.

Het leven van Horatius

Horatius kwam op 8 december 65 v.Chr. ter wereld in de plaats Venusia. Hij was de zoon van een vrijgelaten slaaf die Flaccus heette. De Romein hield zich hoofdzakelijk bezig met dichten, specifiek het aanbrengen van verbeteringen in de Latijnse poëzie.

In 55 v.Chr. verhuisde Horatius, die klein en dik van postuur was, met zijn vader naar Rome. Hier kreeg hij les van Orbilius. Deze leermeester stond erom bekend dat hij zijn studenten met zweepslagen aan het werk zette om Livius te bestuderen.

Na een verblijf van tien jaar verhuisde de dichter rond zijn 20e, in 45 v.Chr., naar Athene. In Athene ontmoette Horatius – naast zijn mede-dichter en vriend Virgilius – een van de moordenaars van Julius Caesar, Marcus Brutus, en liet zich ronselen om in diens leger te vechten. Horatius onderbrak zijn studie en vocht met Marcus Brutus onder meer in de Slag bij Philippi (42 v.Chr.), waarin Brutus verslagen werd door Octavianus – de latere keizer Augustus – en Antonius.

Horatius overleed volgens Suetonius op 27 november 8 v. Chr. aan een ziekte.

Belangrijkste werken van de dichter

Hotratius heeft diverse gedichten en gedichtenbundels geschreven. Een van zijn bekendste werken is Satiren (35-30 v.Chr.). Hierin beschreef hij onder meer het leven in Rome, dat volstond met grappige anekdotes en beschrijvingen over het leven van alledag in Rome. Daarnaast gaat hij in de Satiren de dialoog aan met zijn voorganger Lucilius, een Romeins dichter die in hetzelfde genre schreef. In de satires van Horatius behandelt hij thematisch veel menselijke zwakheden, zoals hebzucht, winstbejag, echtbreuk, eigendunk en ontevredenheid.

Verder schreef hij de Epoden (41-30 v.Chr.). Deze dichtbundel bestond uit zeventien spotdichten in de traditie van de Griekse spotdichter Archilochus van Paros. Horatius’ Sermones (Gesprekken) is ook een bekende bundel van hem, evenals Ars poetica (ca. 12 v.Chr.), ook wel Epistula ad Pisones geheten, een leerdicht over het schrijven van poëzie. Met dit werk leverde de schrijver een bijdrage aan de literatuurkritiek.

Citaten

Van Horatius zijn veel citaten en wijsheden overgeleverd. Een kleine selectie van passages, gezegden en uitspraken van de Romeinse auteur:

Doe je uiterste best in moeilijke tijden je rust te bewaren.

Houd elke dag die aanbreekt voor je laatste. (…) Terwijl we praten, glijdt de tijd ons tussen de vingers uit: pluk de dag.

Geniet, maar drink met mate

De gulden middenweg….

De zorgen groeien met het geld.

De naakte waarheid.

Het leven schenkt de stervelingen niets zonder zware arbeid.

Een goed begin is het halve werk.

Wat gij ook onderwijst; wees kort.

Boek: Het leven in Rome – Horatius

Bronnen

Internet

-https://www.britannica.com/biography/Horace-Roman-poet

-https://www.thefamouspeople.com/profiles/horace-231.php

-https://www.stilus.nl/oudheid/wdo/ROME/AUT/HORATIUS.html
-http://www.koxkollum.nl/horatius/horatius.htm
-https://citaten.net/zoeken/citaten_van-horatius.html

×