De Bourgondische Kreits was een bestuurlijke eenheid binnen het Heilige Roomse Rijk dat sinds 1512 bestond. Wat hield de Bourgondische Kreits, ontstaan in 1548, in? En hoe ontwikkelde deze bestuurlijke eenheid zich?
Betekenis van Bourgondische Kreits
In 1512 werden in het Heilige Roomse Rijk bestuurlijke eenheden of kringen (kreitsen) gevormd. Deze politieke eenheden waren ingevoerd door keizer Maximiliaan I van Oostenrijk (1459-1519) om te komen tot meer bestuurlijke en gerechtelijke eenheid binnen de Duitse gebieden. In totaal organiseerde hij zestien Kreitsen. Het gebied dat later de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden werden, de Zeventien Provinciën, vielen aanvankelijk uiteen in twee Kreitsen: de Bourgondische Kreits en de Westfaale Kreits.
Transactie van Augsburg (1548): Karel V voegt Nederlanden samen
De Bourgondische Kreits viel al snel weer uit elkaar, toen tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) in januari 1579 kort na elkaar de Unie van Atrecht en de Unie van Utrecht gevormd werden.
Wellicht interessant: Artikelen over de Nederlandse geschiedenis
Lees ook: Heilige Roomse Rijk: geschiedenis en samenvatting
Boek: Karel V. Bondgenoten en tegenstanders – GerbenHellinga
Internet
-Clemens Hogenstijn, ‘Overijssel in de beschrijving van de Bourgondische Kreits door Casper MErian uit 1654’, Overijsselsche Historische Bijdragen 130 (Hilversum 2015) p. 61-82, aldaar 64-66.
-https://www.ensie.nl/lexicon-nederland-en-belgie/bourgondische-kreits
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeventien_Provinci%C3%ABn
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Transactie_van_Augsburg