Rode Heineken-ster wordt mogelijk verboden in Hongarije

‘Morele verplichting om totalitaire symbolen te weten’

Bierfabrikant Heineken moet mogelijk nieuwe ontwerpen maken voor op de bierflesjes in Hongarije. Dat land overweegt momenteel namelijk om de rode ster in het logo van het biermerk te verbieden. Dit omdat de rode ster associaties zou oproepen met de onderdrukking door de communisten. Dat meldt persbureau Reuter.

Heineken - Rode ster - cc
Heineken – Rode ster – cc
Heineken heeft al sinds jaar en dag een ster op het etiket staan. Ook op bijvoorbeeld bierdopjes is de ster vaak terug te vinden. Aanvankelijk was deze meestal wit of zwart. De rode variant wordt sinds de jaren dertig van de vorige eeuw gebruikt.

Traditioneel is de rode ster ook het symbool van het communisme. Zo verscheen het symbool in de vorige eeuw bijvoorbeeld op de vlag van de Sovjet-Unie, naast de hamer en de sikkel. En tijdens de Spaanse Burgeroorlog gebruikten troepen van de Internationale Brigades een rode ster met drie punten. In Nederland gebruikt de Socialistische Partij nog altijd een ster in haar logo.

Morele verplichting

In Hongarije is de rode ster officieel al langer een verboden symbool. Nu is voorgesteld om ook buitenlandse merken te gaan vervolgen die in hun uitingen gebruikmaken van de rode ster. Deze maatregel zou naast Heineken bijvoorbeeld ook oliebedrijf Texaco kunnen raken, dat eveneens een rode ster in zijn logo heeft. Als de nieuwe wet wordt aangenomen, dan kunnen bedrijven die verboden symbolen gebruiken een boete tot ongeveer 6,5 miljoen euro opgelegd krijgen. Ook riskeert men een gevangenisstraf.

- advertentie -

Volgens de rechtse premier Viktor Orban heeft Hongarije de “morele plicht” om het commerciële gebruik van totalitaire symbolen te verbieden. Heineken heeft nog niet gereageerd op het Hongaarse wetsvoorstel.

Boek: Gerard Heineken – De man, de stad en het bier

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: