Fransen zien Waterloo-euro niet zitten

Een Belgisch om naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo een speciale euromunt uit te geven, is teruggetrokken na kritiek vanuit Frankrijk.


Het ontwerp voor de nieuwe munt toont naast de jaartallen 1815 en 2015 het herdenkingsmonument De Leeuw van Waterloo. Dit monument werd opgericht op de vermoedelijk plek waar de prins van Oranje, de latere koning Willem II, tijdens die Slag bij Waterloo een schotwond opliep.

Negatieve connotatie

Het gebeurt vaker dat landen speciale 2-euromunten laten slaan. Dat mag echter alleen als de Europese Raad van Ministers het ontwerp heeft goedgekeurd. De Waterloo-munt kon de toets der kritiek niet doorstaan. Frankrijk kon zich niet vinden in het ontwerp. Volgens het land heeft de munt “een negatieve connotatie voor een deel van de Europese bevolking”.

België heeft het ontwerp inmiddels teruggetrokken. In Groot-Brittannië, waar de media weinig begrip heeft voor de kritiek van de Fransen, wordt wel gewoon een herdenkingsmonument geslagen. Hierop is te zien hoe de overwinnaars Wellington en Blücher elkaar na de slag de hand schudden.

- advertentie -

Boek: Waterloo, de laatste 100 dagen van Napoleon

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: