De Tiendaagse Veldtocht was een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de burgeroorlog in de Nederlanden in de jaren 1830, die leidde tot de definitieve scheiding van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden in de afzonderlijke staten Nederland en België.
De Slag bij Waterloo is een van de belangrijkste en meest bekende veldslagen uit de moderne tijd. De slag betekende de definitieve ondergang van de Franse generaal Napoleon Bonaparte
Nederland wordt in binnen- en buitenland vaak als een protestants land gezien. Protestanten eisten vaak een prominente positie op, terwijl ze in werkelijkheid slechts zo nu en dan een nipte) meerderheid vormden.
De N.V. Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) werd op 9 maart 1824 opgericht door koning Willem I. Zelf werd de koning grootaandeelhouder in de Nederlandsche Handel-Maatschappij en had hij een stevige vinger in de pap van de bedrijfsvoering van deze handelsmaatschappij. Een korte geschiedenis van de NHM, het bedrijf dat bekend geworden is als voorloper van ABN AMRO.
Op donderdag 21 september 1815, om halftien in de ochtend, kwamen de beide Kamer van de Staten-Generaal van het nieuwe Verenigd Koninkrijk der Nederlanden voor het eerst bij elkaar in het stadhuis van Brussel.
In de Nederlanden namen de zaken in november 1813 met verrassende snelheid een voor Oranje positieve wending.
De Vlaamse stad Gent staat sinds september in het teken van het feit dat ‘onze’ koning Willem I 200 jaar geleden ook koning werd van de Zuidelijke Nederlanden.
"Er is geen Belgische opstand geweest. In elk geval niet zoals het collectief geheugen het zich herinnert. Al te vaak wordt deze opstand toegeschreven aan ‘het Belgische volk’. Holler kan een uitdrukking nauwelijks zijn. Er bestond geen ‘Belgisch volk’."
Jacobus Hojel doet onder meer verslag van de inhuldiging van Willem I in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, de Belgische opstand in Brussel in 1830 en de Tiendaagse Veldtocht.