Slag bij Waterloo (18 juni 1815)

De Slag bij Waterloo is een van de belangrijkste en meest bekende veldslagen uit de moderne tijd. De slag betekende de definitieve ondergang van de Franse generaal Napoleon Bonaparte

Over het calvinistisch imago van Nederland

Nederland wordt in binnen- en buitenland vaak als een protestants land gezien. Protestanten eisten vaak een prominente positie op, terwijl ze in werkelijkheid slechts zo nu en dan een nipte) meerderheid vormden.

Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM, 1824-1964)

De N.V. Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) werd op 9 maart 1824 opgericht door koning Willem I. Zelf werd de koning grootaandeelhouder in de Nederlandsche Handel-Maatschappij en had hij een stevige vinger in de pap van de bedrijfsvoering van deze handelsmaatschappij. Een korte geschiedenis van de NHM, het bedrijf dat bekend geworden

Tweehonderd jaar Tweede Kamer

Op donderdag 21 september 1815, om halftien in de ochtend, kwamen de beide Kamer van de Staten-Generaal van het nieuwe Verenigd Koninkrijk der Nederlanden voor het eerst bij elkaar in het stadhuis van Brussel.

Hoe koning Willem I in 1830 eigenzinnig België verspeelde

"Er is geen Belgische opstand geweest. In elk geval niet zoals het collectief geheugen het zich herinnert. Al te vaak wordt deze opstand toegeschreven aan ‘het Belgische volk’. Holler kan een uitdrukking nauwelijks zijn. Er bestond geen ‘Belgisch volk’."