Dark
Light

Nederlandse Landmacht niet welkom bij Waterloo-herdenking

Auteur:
1 minuut leestijd
Leeuw van Waterloo - cc
Leeuw van Waterloo - cc

Deze week wordt op een grootste manier herdacht dat tweehonderd jaar geleden de Slag bij Waterloo plaatsvond. Hoewel de Noordelijke Nederlanden een belangrijk aandeel had in deze slag is de top van de Nederlandse Landmacht niet uitgenodigd voor de officiële herdenking. Ook minister Hennis van Defensie is niet uitgenodigd, meldt de Telegraaf.

De Waterloo-herdenking vindt plaats op 18, 19 en 20 juni. De Nederlandse Landmacht had graag een rol gespeeld bij deze herdenking, maar bleek niet welkom. Militair historicus Kees Schulten, auteur van het boek Waterloo 18 juni 1815, de val van de adelaar, noemt het bij het radioprogramma Dit is de dag “uitermate merkwaardig” dat de landmacht niet is uitgenodigd.

“Die periode, met name de Slag bij Waterloo, is een onderdeel van de gezamenlijke Nederlandse en Belgische militaire geschiedenis en dan kijk ik ervan op dat de Nederlandse minister en bevelhebber dus niet zijn uitgenodigd.”

Koning-Willem Alexander is wel uitgenodigd voor de herdenking. Schulten vindt het echter raad dat de Nederlandse minister en bevelhebber niet zijn uitgenodigd terwijl hun Belgische collega’s dat wel zijn.

“Het was één leger en dan hoort iedereen daarbij aanwezig te zijn.”

×