Dark
Light

Eerste vrouwelijke militair van Nederland overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Francien de Zeeuw
Francien de Zeeuw

Francien de Zeeuw, de eerste eerste vrouwelijke militair van Nederland, is deze week op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte de Zeeuwse als telefoniste voor het verzet. Aangezien de Duitsers vaak over de gewone telefoonlijnen communiceerden wist ze veel informatie te verzamelen. Als ze hoorde over een mogelijke overval op onderduikers waarschuwde ze haar vader, die dan de fiets pakte en de onderduikers waarschuwde zodat die de benen konden nemen.

Ook ’s nachts drong Francien de Zeeuw geregeld de telefooncentrale binnen om gesprekken af te luisteren. Later in de oorlog was ze ook actief als smokkelaarster.

Francien de Zeeuw
Francien de Zeeuw

Eerste Marva

Na de bevrijding van het zuiden van Nederland kwam er vraag naar een marine vrouwenkorps. Koningin Wilhelmina zag hier in eerste instantie niet in mee. De dan 22-jarige Francien de Zeeuw stuurde toen een lijst naar de koningin met twaalf handtekeningen van gemotiveerde jonge vrouwen die bij de marine in dienst wilden. Die was overtuigd en tekende op 31 oktober 1944 het Koninklijk Besluit tot oprichting van de Marva (Marine Vrouwenafdeling). De Zeeuw vertrok naar Engeland, waar zij de eerste Marva werd.

De afgelopen anderhalf jaar werkte schrijfster Natasza Tardio samen met De Zeeuw aan een autobiografie. Die moet in het najaar van 2016 verschijnen.

Boek: Kroniek der Zeemacht

×