Dark
Light

Facebook verwijdert iconische foto ‘napalmmeisje’

2 minuten leestijd
De Noorse premier plaatste na de verwijdering de foto nogmaals, maar dan in een bewerkte versie, om aan te tonen dat de geschiedenis verandert als je beelden aanpast.
De Noorse premier plaatste na de verwijdering de foto nogmaals, maar dan in een bewerkte versie, om aan te tonen dat de geschiedenis verandert als je beelden aanpast.

Vanwege schending van de ‘naaktregels’ heeft Facebook in Noorwegen verschillende posts verwijderd waarin de historische foto van het zogenaamde ‘napalmmeisje’ was te zien. De grootste krant van het land, Aftenposten, is hier boos over en vindt dat Facebook zijn macht misbruikt. De Noorse premier Erna Solberg ligt inmiddels ook met het sociale medium overhoop.

De historische foto van Nick Ut, onbewerkt
De historische foto van Nick Ut, onbewerkt
Kim Phuc werd in 1972 hƩt symbool van de Vietnamoorlog vanwege een foto van de Amerikaanse fotograaf Nick Ut. Op de foto zijn schreeuwende kinderen te zien die wegrennen na een napalmbombardement. De negenjarige Kim Phuc is in het midden te zien, zonder kleren. Nick Ut won de prestigieuze Pullitzerprijs met zijn foto.

Het Facebook-account van de Noorse schrijver Tom Egeland werd recent tijdelijk geblokkeerd, nadat hij een reeks berichten had geplaatst met zeven beelden die volgens hem “de geschiedenis van de oorlogsvoering veranderden”. Onder die beelden bevond zich ook de foto met Kim Phuc. De krant Aftenposten nam het voor de auteur op en plaatste een bericht over de kwestie, en plaatste daar ook de bewuste foto bij. Dit bericht werd eveneens verwijderd. Uit protest tegen het verwijderbeleid plaatsen veel Noren de foto nogmaals op Facebook. Ook de Noorse premier Erna Solberg deed dit. Haar foto werd eveneens verwijderd. De premier schrijft in een nieuw bericht dat ze hoopt dat Facebook het beleid gaat heroverwegen.

“Ik wil dat onze kinderen opgroeien in een samenleving waar ze de geschiedenis kunnen leren kennen zoals deze was.”

Beperking vrijheid

Volgens Aftenposten misbruikt Facebook zijn macht en is het bezig met het beperken van de vrijheid. In een open brief richtte de hoofdredacteur zich vandaag rechtstreeks tot Facebook-oprichter Mark Zuckerberg:

“Mark, dit is ernstig. Eerst besluit je geen onderscheid te maken tussen kinderpornografie en bekende oorlogsfotoā€™s en pas je je regels toe zonder goed na te denken. Vervolgens censureer je kritiek en discussie over het besluit en straf je ook nog eens de mensen die kritiek hebben.”

Facebook heeft laten weten het beleid vooralsnog niet te wijzigen. Wel erkent dat het vaak lastig is om te bepalen of een foto al dan niet verwijderd moet worden.

Update, 21:00 uur

Facebook heeft inmiddels laten weten de foto toch terug te plaatsen. In een korte verklaring schrijft de netwerksite dat hat naar aanleiding van de meldingen nog een keer heeft gekeken naar de eigen richtlijnen.

“Een foto van een naakt kind wordt normaal gesproken gezien als schending van de richtlijnen. Maar in dit geval herkennen we de historische waarde van deze foto.” […] “Vanwege de iconische status en het historisch belang overheerst de waarde van het delen van deze foto boven die van het beschermen van de gebruikers. Daarom hebben we besloten de foto terug te plaatsen op de plekken waarvan we weten dat we de foto verwijderd hebben.”

Lees ook: Historische borsten op Facebook
Boek: Het meisje op de foto – Denise Chong

Korte documentaire over de iconische foto:

×