Stervoetballer Jan de Natris (1895-1972)

De Ajacied en Oranje-speler Jan de Natris (1895-1972) staat onder veel sporthistorici bekend als de beste Nederlandse voetballer van de jaren 1920. De tweebenige buitenspeler had ook enkele onberekenbare karaktertrekken en was zowel bij Ajax als Oranje bij diverse conflicten betrokken.

Olympische Spelen van Antwerpen (1920)

Eén dag na de wapenstilstand van 1918 liet de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Pierre de Coubertin, weten de vooroorlogse kandidatuur van Antwerpen voor de organisatie van de VIIe Olympiade in 1920 te willen steunen.

Jules Beau, de eerste sportfotograaf

Jules Beau geldt als de eerste sportfotograaf. Hij werkte rond 1900 in Parijs en liep onvermoeibaar wedstrijden en evenementen af om ze vast te leggen. Zijn werk geeft een bijzonder beeld van de sport in deze tijd. Jan Mulder schreef een hommage aan de Franse fotograaf. Op Historiek publiceren we

De olympische groet (die een beetje lijkt op de Hitlergroet)

Bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is een beeld te vinden van de Haagse beeldhouwster Gra Rueb. Het beeld toont een olympische sporter die met de rechterarm een groet brengt. Het gaat om de olympische groet, die soms wordt verward met de Hitlergroet of Deutscher Gruss.

Dorando Pietri, de man die de Olympische marathon won én verloor

De Italiaanse langeafstandsloper Dorando Pietri werd in 1908 in een klap wereldberoemd. Onder toeziend oog van tal van hoogwaardigheidsbekleders won hij de Olympische marathon. De dodelijk vermoeide hardloper kreeg na de finish echter een grote tegenslag te verwerken. Omdat hij kort voor de meet na een valpartij overeind geholpen was

De eerste Nederlandse deelname aan de Olympische Winterspelen (1928)

De eerste editie van de Olympische Winterspelen werd gehouden in 1924, in het Franse Chamonix. Nederland was toen nog niet vertegenwoordigd. Dat gold voor wel meer landen; aan de eerste editie deden slechts zestien landen mee. In 1928 was Nederland wel van de partij. Meedoen bleek achteraf belangrijker dan winnen.

Gratia Schimmelpenninck van der Oye – Nederlands skikampioene

De eerste Nederlandse sportster op de Winterspelen was Gratia Schimmelpenninck van der Oye (1912-2012). Ze deed mee aan de Spelen van Garmisch-Partenkirchen in 1936. Gratia was een freule, een ongetrouwde dame van adellijke afkomst. Dan laat het sportonderdeel zich wel raden: skiën!

Schone schijn in Berlijn

Wie in de zomer van 1936 Berlijn bezoekt krijgt een ander beeld van nazi-Duitsland te zien dan de werkelijkheid.

Tweehandig kogelstoten

In de eerste twee decennia van de vorige eeuw zag het atletiekprogramma er anders uit dan nu. Er werden andere afstanden gelopen, er was een cross countryloop en atleten sprongen vanuit stand ver en hoog.