Dark
Light

Mexico-Stad verwijdert standbeeld van Columbus

1 minuut leestijd
Het standbeeld van Christoffel Columbus in Mexico-Stad
Het standbeeld van Christoffel Columbus in Mexico-Stad (CC BY-SA 4.0 - ProtoplasmaKid - wiki)

In Mexico-Stad is een standbeeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus verwijderd. De lokale autoriteiten besloten het beeld aan de Paseo de la Reforma weg te halen, nadat activisten gedreigd hadden het tijdens een betoging te verwijderen.

Het bewuste standbeeld werd in 1877 opgericht. Het werd ontworpen door de French beeldhouwer Charles Cordier en aan de stad geschonken door de Mexicaanse industrieel Antonio Escandón. Activisten in de stad storen zich aan de aanwezigheid van het beeld, dat volgens hen symbool staat voor de onderdrukking van de inheemse bevolking tijdens de Europese kolonisatie van het werelddeel.

Vandaag wordt herdacht Columbus precies 528 jaar geleden arriveerde in Mexico. Online gaven activisten recent aan deze gebeurtenis aan te willen grijpen voor een protestactie. Met de slogan “we gaan het neerhalen” kondigden ze aan het standbeeld van Columbus te willen verwijderen. Afgelopen jaar zijn wereldwijd verschillende standbeelden door protestanten neergehaald. Zo werd tijdens een Black Lives Matter-demonstratie in het Engelse Bristol deze zomer bijvoorbeeld nog een beeld van slavenhandelaar Edward Colston van zijn sokkel geduwd.

Video over het standbeeld in Mexico-Stad:

Excuses

Vorige week stuurde de Mexicaanse president Andrés Manuel López een brief naar paus Franciscus waarin hij de kerkvader vroeg excuses te maken voor de rol van de Kerk bij de Spaanse veroveringen van vijfhonderd jaar geleden. Volgend jaar is het exact vijf eeuwen geleden dat het huidige Mexico werd veroverd door Spaanse conquistadores, die daarbij gesteund werden door de katholieke kerk. In zijn brief stelt López dat de Kerk, het Spaanse koningshuis en de Spaanse regering openlijk hun excuses zouden moeten aanbieden voor de Spaanse verovering van enkele eeuwen geleden, die gepaard ging met vele wreedheden. De brief werd vrijdag officieel aan de paus overhandigd door de vrouw van de president, Beatriz Gutiérrez Müller, tijdens haar bezoek aan het Vaticaan. Zaterdag deelde de president de brief op Twitter.

Bronnen â–¼

-https://presidente.gob.mx/wp-content/uploads/2020/10/CARTA-AL-PAPA-FRANCISCO.pdf
-https://twitter.com/lopezobrador_/status/1314915181735088129
-https://www.standaard.be/cnt/dmf20201011_92756610
-https://www.theguardian.com/world/2020/oct/11/mexico-asks-pope-francis-for-apology-for-churchs-role-in-spanish-conquest

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×