Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Congo

Overzicht van artikelen over de geschiedenis van Congo.
Kamoto-mijn in Congo

Congo en de vloek van de grondstoffen

In 1960 liet Belgiรซ een land achter dat volgens deze auteur relatief goed functioneerde, waar een soort sociale welvaartstaat was gebouwd en de mijnbouw efficiรซnt verliep. Wel was er sprake van repressie en apartheid en deden de Congolezen zelf eigenlijk niet mee.
Patrice Lumumba in Brussel, 1960 (Harry Pot - GaHetNa (cc - Harry Pot - Nationaal Archief)

De moord op Patrice Lumumba (1925-1961)

Bij de Congolese gemeenschap in Brussel blijft de moord op Patrice Lumumba, nu meer dan vijftig jaar geleden, nog steeds een gevoelig onderwerp. De brutale executie van de eerste democratisch verkozen premier van de voormalige Belgische kolonie roept inderdaad nog altijd veel vragen op. Een relaas:
Detail monument voor Albert Thys in Brussel - cc

Albert Thys (1849 -1915) – Koloniaal pionier

Wie in Brussel vanuit het Schumanplein het Jubelpark inwandelt, bemerkt ongetwijfeld het herdenkingsmonument ter ere van Albert Thys, militair, ondernemer en koloniaal pionier van koning Leopold II. De allegorische sculptuur met onderaan op het voetstuk het bronzen portretmedaillon van Thys werd ontworpen door Thomas Vinรงotte en uitgevoerd door de Antwerpse beeldhouwer Frans Huygelen (1878-1940).

Opnieuw beeld Leopold II besmeurd met verf

In Belgiรซ is opnieuw een beeld van koning Leopold II besmeurd met rode verf. Ditmaal werd een borstbeeld van de koning aan het Prinses Stefanie- en Prinses Clementinaplein in Oostende door actievoerders onder handen genomen.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Ons archief bevat inmiddels duizenden artikelen "

Naar onze onderwerppagina

Volg ons: