Dark
Light

Koning Willem II der Nederlanden (1792-1849)

2 minuten leestijd
willem-II-der-nederlanden

Koning Willem II der Nederlanden. Koning der Nederlanden van 1840 tot 1849. Zoon van koning Willem I en vader van koning Willem III.

Koning Willem II
Koning Willem II
Willem II wordt op 6 december 1792 geboren in Den Haag als oudste zoon van de latere koning Willem I en Wilhelmina van Pruisen. Op driejarige leeftijd vlucht hij vanwege een Franse invasie samen met zijn ouders eerst naar Engeland en daarna naar Duitsland. Daar volgt hij een legeropleiding.

Nadat de Fransen zich uit Nederland hebben teruggetrokken keert hij in 1813 samen met zijn vader terug naar Nederland. In 1815 wordt hij kroonprins. Vanwege de dreiging van Napoleon wordt hij aangesteld als minister van Oorlog en gaat hij met Wellington naar Waterloo, om daar Napoleon te verslaan in de de beroemde Slag bij Waterloo. Hiervan komt zijn bijnaam: ‘De held van Waterloo’.

Huwelijk van koning Willem II

In 1816 trouwt Willem II met Anna Paulowna, de zus van de Russische tsaar. Zij krijgen vijf kinderen: Willem (1817-1890), Alexander (1818-1848), Hendrik (1820-1879), Ernst Casimir (1822) en Sophie (1824-1897). Zoon Hendrik wordt later erg populair onder de naam Hendrik de Zeevaarder. Zowel Willem als Anna Paulowna waren dol op kunst.

Willem II woont grotendeels in Brussel (het koningshuis verhuist elk half jaar tussen Brussel en Den Haag) en is daar betrokken bij diverse complotten om de Franse koning Lodewijk XVII af te zetten en Zuid-Nederland (België) samen te voegen met Frankrijk. Dit tot ongenoegen van zijn vader.

Belgische Opstand

In België is ondertussen de Belgische Opstand (1830) aan de gang en Belgen willen onafhankelijk. Ze zijn ontevreden over de koning, ook omdat hij geen katholiek is. In 1832 wordt de onafhankelijkheid van België internationaal aanvaard. Alleen bij Willem I duurt het nog tot 1839 tot hij het onafhankelijkheidsverdrag tekent.

Fragment: 'Inhuldiging van Koning Willem II' van Nicolaas Pieneman
Fragment: ‘Inhuldiging van Koning Willem II’ van Nicolaas Pieneman

In 1840 volgt Willem II zijn vader op als koning der Nederlanden. In Frankrijk wordt ondertussen koning Lodewijk Filips als koning wordt afgezet en ook in andere landen in Europa is er onrust. Hierdoor vreest ook Willem voor zijn positie. In samenwerking met Johan Thorbecke wordt daarom de Grondwet aangrijpend aangepast en de rol van de koning enorm ingeperkt. In 1849 – als hij slechts negen jaar koning is geweest – sterft Willem II vrij onverwachts op 56-jarige leeftijd en wordt hij opgevolgd door zijn zoon Koning Willem III. Zijn lichaam wordt bijgezet in het familiegraf in de Nieuwe Kerk in Delft.

Voetbalclub

De Tilburgse eredivisie voetbalclub Willem II is in 1898 naar de toenmalige prins genoemd. Dit omdat Willem II tijdens de Belgische Opstand zijn militaire hoofdkwartier in Tilburg had. Ook had hij een huis in Tilburg waar hij is gestorven.

×