Film ‘Slag om de Schelde’ trekt 400.000 bezoekers

De speelfilm draait om de een strijd die tussen 2 oktober en 8 november 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant. Hoewel deze Slag om de Schelde één van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied was en bovendien bepalend was voor de verdere bevrijding, was de

Unieke verrekijker teruggekeerd in Zeeland

Het betreft een samengesteld instrument of optisch compendium. Het instrument omvat namelijk niet alleen een verrekijker maar ook een kompas. De kijker kon tot een lengte van circa 45 centimeter worden uitgetrokken en bood een vergroting van circa 3,5.

Hans Lippershey en de allereerste telescoop

De uitvinding van de telescoop wordt vaak toegeschreven aan de Middelburgse lenzenslijper Hans Lippershey. In 1608 vroeg deze Zeeuw octrooi aan op een instrument ‘om verre te sien’

De CPN en de Watersnoodramp van 1953

De CPN zag de Watersnoodramp als een goede mogelijkheid om propaganda te bedrijven voor haar eigen zaak en zo haar dalende populariteit een halt toe te roepen.

Negen Zeeuwse ‘erfgoedlijnen’

De provincie Zeeland gaat aan de slag met negen ‘Erfgoedlijnen’. Drenthe ging al voor met een project waarin zes van dergelijke thema’s zijn uitgebouwd.

Resten Romeins woongebouw blootgelegd in Kapelle

Het gebouw heeft een lengte van ongeveer 16,8 meter en een breedte van bijna zeven meter. Het lijkt ten minste twee bouwfasen te hebben gehad waarbij een fase met vlechtwerkwanden is vervangen door een constructie van liggende balken met dwarsbalken daaronder.

Het Deltaplan: nieuwe bescherming voor een kwetsbaar land

Bij uitgeverij Boom is juni 2018 het boek Modern wereldwonder. Geschiedenis van de Deltawerken verschenen. De Deltawerken spreken nog steeds nationaal en internationaal tot de verbeelding. In dit rijk geïllustreerde boek blikken verschillende auteurs niet alleen terug op de geschiedenis van de Deltawerken, maar verbinden ze deze ook met actuele

Wie was Neeltje Jans?

Wie was Neeltje Jans eigenlijk? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Volgens de meeste historici is de naam afkomstig van de oude godin Nehalennia.

1 2 3 5