Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Muziek uit Codex Lerma na 400 jaar weer te horen

In december worden in Den Haag, Utrecht en Amsterdam concerten gegeven rondom de Codex Lerma: een bijzonder vierhonderd jaar oud koorboek.

- ad -

Don Francisco Gómez de Sandoval (Rubens)
Don Francisco Gómez de Sandoval (Rubens)
Dit koorboek lag lange tijd te verstoffen in een kerk in Lerma totdat de Utrechtse muziekwetenschapper Maarten Vente het in de jaren vijftig van de vorige eeuw opmerkte. De toenmalige beheerder had niet veel oog voor het oude en haveloze manuscript en Vente bood aan het te kopen om het zo te behoeden voor verder verval. Het werk werd in 1959 uiteindelijk aangekocht en sindsdien ligt het in Utrecht.

De Codex Lerma, een boek voor blazers, werd gebruikt aan het hof van Don Francisco Gómez de Sandoval (1552-1625), de eerste hertog van Lerma. Als jongeling stond deze hertog in aanzien bij Filips II en toen diens zoon Filips III het roer overnam, kreeg hij bijzonder veel macht toegeschoven. In feite voerde Francisco het beleid over het Spaans-Habsburgse rijk.

In de historische wereld wordt nog altijd gediscussieerd over de vraag of het beleid van Francisco wel zo succesvol was. Dat Francisco er zelf niet bekaaid vanaf kwam staat in ieder geval vast. Als eerste hertog van Lerma blies hij nieuw leven in het Spaanse provinciestadje Lerma (tegenwoordig wonen er nog geen 3000 mensen). Hij liet onder andere een paleis en diverse kerken en kloosters bouwen. Daarnaast onderhield hij een kapel met diverse zangers en blazers. Ook liet hij Rubens een statig portret van hem maken.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Zeldzame muziekstukken en unica

Voor de muziekwetenschappen is de Codex Lerma bijzonder waardevol. Het werk laat niet alleen zien welke muziek er destijds rondom het Spaanse hof hip was (onder meer muziek uit De Nederlanden en Italië), maar bevat ook een aantal zeldzame muziekstukken. Er staan bovendien meerdere unica in, composities die alleen via deze bron zijn overgeleverd. Tijdens de concerten worden enkele daarvan voor het eerst in 400 jaar uitgevoerd.

Het professionele ensemble Capella Sancta Maria uit Amsterdam wordt bijgestaan door 4 blazers van het Spaanse ensemble La Caravaggia. Samen met deze specialisten op oude instrumenten als de cornetto, trombone en dulciaan kan de klank van een Spaanse capilla worden nagebootst. Meer informatie over de concerten is hier te vinden: codexlerma.com

De Codex Lerma is hier door te bladeren


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las