‘Troostmeisje’ op cover Japans magazine

////
1 minuut leestijd

'Troostmeisjes' op cover 'Days Japan'
‘Troostmeisjes’ op cover ‘Days Japan
De Nederlandse fotograaf Jan Banning portretteerde enkele jaren geleden verschillende troostmeisjes, vrouwen die tijdens de Tweede door de Japanse bezetter tot prostitutie werden gedwongen. Foto’s die hij maakte zijn recent gepubliceerd in het Japanse tijdschrift Days Japan. Een van de foto’s siert zelfs de cover van het blad.

De publicatie is bijzonder omdat de geschiedenis van de troostmeisjes in Japan nog erg gevoelig ligt. De Japanse bezetter zag gecontroleerde seks in militaire bordelen tijdens de Tweede Wereldoorlog als een pragmatische maatregel om geslachtsziekten en grootschalige verkrachtingen te voorkomen. In 1993 werd wel officieel excuses aangeboden, maar in het land zijn nog veel mensen, waaronder veel politici, die het liefst zien dat die excuses teruggedraaid worden.

Dapper

In totaal werden tijdens de oorlog zo’n 200.000 vrouwen als ’troostmeisje’ ingezet. De fotograaf vindt het dapper dat Days Japan, een gerenommeerd tijdschrift over documentairefotografie, zijn foto’s afdrukt. Volgens Banning zal de publicatie van zijn foto’s in Japan vrijwel zeker zorgen voor ophef en discussie. De foto’s werden in Nederland vier jaar geleden gepubliceerd in het boek Schaamte en onschuld.

Lees ook: ‘Troostmeisjes waren noodzakelijk tijdens WOII’

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Fout in campagne, geschiedenis herschreven

Hierna verschenen

‘Nederlanders sloten duizenden Indonesiërs op zonder vorm van proces’

0
Reageren op dit bericht?x