Dark
Light

Allard Pierson ontvangt bijzonder 18de-eeuws boek over China

A Description of the Empire of China and Chinese-Tartary, together with the Kingdoms of Korea and Tibet
Auteur:
1 minuut leestijd
‘A general map comprizing China, Chinese-Tartary & Tibet, drawn from the Particular Maps of the Jesuits […] By the Sieur D’Anville Geographer in ordinary to the King of France 1734’.
‘A general map comprizing China, Chinese-Tartary & Tibet, drawn from the Particular Maps of the Jesuits […] By the Sieur D’Anville Geographer in ordinary to the King of France 1734’.

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft een bijzonder boek gekregen. Het gaat om A Description of the Empire of China and Chinese-Tartary, together with the Kingdoms of Korea and Tibet, uitgegeven in Londen in 1738. Het boek bestaat uit twee delen en is geschreven door de Franse Jezuïet Jean-Baptiste du Halde (1674-1743).

De Franse schrijver en filosoof Voltaire noemde Du Halde’s Description in de achttiende eeuw het beste boek over China ter wereld. Het exemplaar dat aan het Allard Pierson is geschonken, is bijzonder omdat het oorspronkelijk eigendom is geweest van dr. Robert van Gulik (1910-1967). Deze productieve man onderscheidde zich als oriëntalist en diplomaat in Nederlandse dienst. Hij werd bekend bij een groot publiek als succesvol schrijver van detectiveverhalen over de historische Chinese rechter Tie. De zoon van Robert van Gulik (en UvA-alumnus) em. prof. dr. Thomas van Gulik heeft het boek van Du Halde, mede namens zijn broers en zus, aan het Allard Pierson aangeboden, ter verrijking van de cartografische collecties.

De werkkamer van dr R.H. van Gulik in de residentie van de Nederlandse ambassade in Tokio in 1967. Geheel links op het bureau staan de twee delen van Du Halde’s Description of the empire of China.
De werkkamer van dr R.H. van Gulik in de residentie van de Nederlandse ambassade in Tokio in 1967. Geheel links op het bureau staan de twee delen van Du Halde’s Description of the empire of China. (Allard Pierson)

Exotisch en mysterieus China

Du Halde’s boek verscheen voor het eerst in 1735, in Parijs, in het Frans. In 1736 volgde al een tweede editie, ook in het Frans, die werd gedrukt in Den Haag. De Engelse vertaling die aan het Allard Pierson is geschonken, is dus al kort na de originele uitgave verschenen. De beide delen van Du Halde’s Description omvatten honderden bladzijden met informatie over de geschiedenis en talrijke facetten van het dagelijks leven in het – toen in Europese ogen – zo exotische en mysterieuze China. Het boek is verrijkt met diverse prenten en tientallen kaarten.

Ook interessant: “In het spoor van Robert van Gulik”

Beoordeel dit bericht

Score: van 5 ()

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×