Dark
Light

Zeven extra Nederlandse tradities op Unescolijst

Auteur:
1 minuut leestijd
Gerlachusden in Banholt
Gerlachusden in Banholt (CC0 - Romaine - wiki)

Vorige week zijn zeven Nederlandse tradities toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Op de lijst staan inmiddels 185 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.

In 2003 namen de landen die zijn aangesloten bij Unesco een verdrag aan om het immaterieel erfgoed te gaan beschermen om de culturele diversiteit in de wereld te waarborgen. Met name landen die veel verhalen, feesten, rituelen en gebruiken, volkskennis (zoals kennis van geneeskrachtige kruiden), en ambachten hebben, hebben zich voor het verdrag ingezet. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en het beschermen ervan vraagt volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken. Wanneer er immaterieel erfgoed op de lijst komt dan zal de overheid er zich voor inzetten om “de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst”.

De nieuwe tradities op de erfgoedlijst:

Pencak Silat en Silat

Krijgskunsten uit Indonesië, Brunei Darussalam, Maleisië en Singapore die ook in Nederland worden beoefend.

Pinksterkermis Banholt

De Pinksterkermis in het Limburgse Banholt bestaat al sinds 1881. Dit feest start jaarlijks met het inhalen en planten van een nieuwe St. Gerlachusden. Op Pinksterzondag vindt een Heilige Sacramentsprocessie plaats.

Cultuur van de Piratenmuziek

Het draaien, via internet uitzenden, maken en zingen en beluisteren van piratenmuziek. Het gaat dan vaak Nederlandstalige muziek. Bij deze inschrijving is overigens expliciet vermeld dat het illegale zenden niet is opgenomen.

Katoendrukken-Blockprinten

Een oude druktechniek die uitgevoerd met met drukblokken die met de hand zijn gegraveerd.

Airborne Wandeltocht

Jaarlijkse wandeltocht, op de eerste zaterdag van september, waarbij stilgestaan wordt bij de opofferingen van geallieerde militairen tijdens en na de Slag om Arnhem van 17-26 september 1944.

Kaaskoningin

Verkiezing die sinds 1952 jaarlijks in Bodegraven wordt gehouden en “zorgt voor verbinding tussen de bewoners, kaashandel, de zelfkazende boeren en kaasindustrie”. De verkiezing, die gepaard gaar met een optocht van praalwagens, wordt beschouwd als de start van het jaarlijkse Najaarsfeest.

Divali

Een meerdaags hindoeïstisch feest dat tegenwoordig ook op verschillende plekken in Nederland wordt gevierd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×