Stadsarchief Amsterdam behoort tot beste gratis musea van Europa

Stadsarchief Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam

Wat de Britse krant The Guardian betreft behoort het Stadsarchief Amsterdam tot de tien beste gratis musea in Europa. Een cultuurverslaggever van de krant beveelt de instelling aan in de serie ‘How to see the world for free (or almost)’ .

In het rijtje staan verder bijvoorbeeld het Musée des Beaux-Arts in Nice, Museo del Prado in Madrid en de Berlin Wall Memoria in Berlijn.


De Britse krant is onder meer onder de indruk van het pand waarin het Amsterdamse Stadsarchief is gevestigd: Gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat. Dit bouwwerk van architect Karel de Bazel verrees tussen 1919 en 1926 en werd aanvankelijk De Spekkoek genoemd, naar de lekkernij met lichte en donkere lagen.

Gebouw De Bazel diende vroeger als hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Later hield onder meer ABN Amro er kantoor en sinds 2007 is het Stadsarchief Amsterdam in het imposante gebouw gevestigd. In de expositiezaal van de archiefinstelling zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te bewonderen. Begin volgende maand opent er een nieuwe tentoonstelling over Gerard Heineken, de grondlegger van het wereldberoemde bierimperium.

- advertentie -
Dapperheid der Keezen, spotprent op de Patriotten (1787)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: