Week van de koloniale geschiedenis

“Wir sind das Volk” – 25 jaar vreedzame revolutie

Vijfentwintig jaar geleden, op 9 oktober 1989, trokken ongeveer 70.000 mensen door de binnenstad van Leipzig. Doodsangsten stonden zij uit want de oproerpolitie omsingelde de binnenstad en stond bekend als schietgraag. Veel demonstranten wisten niet of ze deze dag zouden overleven en hadden afscheidsbrieven achtergelaten. De vijftiende-eeuwse Nicolaikirche fungeerde al weken als het kloppend hart van de opstand. Hier waanden de mensen zich veilig maar op die beslissende dag was dat helemaal niet zo zeker.

Foto: Bundesarchiv Leipzig
Foto: Bundesarchiv Leipzig


De straten rond de kerk stroomden vol. Tienduizenden mensen overwonnen hun vrees voor de Stasi omdat hun verlangen naar vrijheid groter was dan hun angst. Leuzen als “Wir sind das Volk!” en “Demokratie, jetzt oder nie!” galmden door de stad. Het was dapper want de DDR was een regime gedreven door onderdrukking, haat en paranoia.

Het ongelooflijke gebeurde. Door moed en vastberadenheid werd het communistische bewind van de DDR aan het wankelen gebracht. Een regime van terreur werd op vreedzame wijze geëlimineerd. Een maand later viel de Berlijnse Muur. De weg naar de hereniging van Duitsland lag open.

Vijfentwintig jaar later, refereert bondspresident Joachim Gauck tijdens zijn toespraak in Leipzig naar de actualiteit van 2014. Ja, een overgang naar vrijheid en democratie is mogelijk. Dat heeft Leipzig bewezen. Maar wie vrijheid zoekt, moet de dialoog willen aangaan. Wie zegt ‘Wij zijn het volk’, bedoelt, ‘ik ben een burger’ en zal zijn verantwoordelijkheden moeten nemen.

- advertentie -

~ Yolande van der Deijl

Openingsfoto: Rainer Dorndeck

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: