Een spectaculair geval van verraad vond plaats in de DDR. Een (dubbel)agent van de Stasi liep in 1979 met een koffer vol geheimen over naar het Westen. Waar in West-Duitsland de champagneflessen werden ontkurkt, knarsten de tanden in de DDR.
In september 1969 kondigde de zender RIAS-Berlin een sensatie aan: ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Duitse Democratische Republiek (DDR) zouden de Rolling Stones een concert in West-Berlijn geven. Bij de Stasi werd alarm geslagen.
Een rode koffer van voormalig Stasi-baas Erich Mielke bevatte voor DDR-leider Erich Honecker explosief materiaal.
Jaren van hun leven hebben ze met een fantoom doorgebracht. De man van wie ze dachten dat hij hen liefhad en begeerde, handelde ijskoud in opdracht van de Oost-Duitse Staatsveiligheidsdienst (Stasi). Zijn affectie en hartstocht waren cynische misleiding met als doel hen in het net van de Stasi te strikken.
De academisering van medewerkers behoorde tot de kerndoelen in de geschiedenis van de Stasi. De dienst wilde een krachtig en goed opgeleid kader en daarvoor had het in 1951 te Potsdam de Schule des MfS opgericht, die in 1955 werd herbenoemd tot Juristische Hochschule.
Van 13 juni tot 7 juli 1974 vond in de Bondsrepubliek Duitsland het WK-voetbal plaats. Het team van de Duitse Democratische Republiek (DDR) kwalificeerde zich in 1974 voor het eerst (en voor het laatst) voor een eindronde en werd in een poule geloot met Australië, Chili en uitgerekend de “klassenvijand”, de Bondsrepubliek Duitsland.
Meer dan dertig jaar lang had Markus Wolf in de Duitse Democratische Republiek de leiding over een spionagenetwerk van de Stasi.
DDR-leider Erich Honecker geldt als een van de belangrijkste politici uit de periode van de Koude Oorlog. Hij was nauw betrokken bij de bouw van de Berlijnse Muur in 1961.
De Duitse Democratische Republiek (DDR) was een communistische staat die tussen oktober 1949 en oktober 1990 heeft bestaan. Hoe ontstond de DDR? Wat waren de voornaamste kenmerken van dit land in politiek, economisch en cultureel opzicht? Hoe zag de diplomatieke relatie met Nederland eruit? Een korte geschiedenis van Oost-Duitsland, zoals de DDR in de volksmond ook wel genoemd wordt, voorzien
De West-Duitse rockmuzikant Udo Lindenberg mocht in 1983, ondanks zijn kritiek op de DDR, toch optreden in het Palast der Republik in Oost-Berlijn.
Tijdens de Koude Oorlog keerde de Sovjet-Unie zich tegen Israël. Volgens de redenering van het Koude Oorlog-communisme was de staat Israël gecreëerd door kapitalisten.
Anders dan in “Das Leben der Anderen” (2006), dat de Oost-Duitse controlestaat van binnenuit toont, laat “Der Turm” zien welke uitwerking de repressieve praktijken van de Stasi hebben op een gezin van intellectuelen.
Klassiek dirigent Harmut Haenchen wist zijn muzikale talent te ontplooien tussen de ruïnes, na het bombardement op de stad Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de documentaire De Hemel Boven Dresden staat zijn verhaal centraal.
Met handboeien om en bewaakt door vier Stasi-medewerkers met machinepistolen werd Stefan Herbrich in 1981 afgevoerd naar de rechtbank in Leipzig. Hoewel hij behandeld werd als een zware crimineel was zijn enige misdaad dat hij het had aangedurfd de draak te steken met de politiek van de Socialistische Eenheidspartij Duitsland (SED).
Na de Olympische Spelen van 1976 in Montreal dumpten Oost-Duitse officials overgebleven doping in de rivier Sint-Lawrence. Dat meldt het Vlaamse dagblad Het Nieuwsblad op haar website.
Krantlezende mannetjes die ongegeneerd de godganse dag achter je aanlopen. Afluisterapparatuur en trucjes om je in de val te laten lopen. Het is het beeld van Oost-Duitsland voor de val van de Muur. En de realiteit voor Betty en Siem van Heusden, beiden aan de andere kant van de Muur en verliefd.
Oost-Duitse veiligheidsdienst die actief was van 1950 tot 1989: de Stasi. Werd gezien als de meeste effectieve geheime dienst ter wereld.
Eindhovenaar Jan Geerling is gefascineerd door de geschiedenis van steden en biedt op zijn site gratis stadswandelingen aan. Recent plaatste hij een zesdelige documentaire waarin de geschiedenis van de Berlijnse Muur wordt belicht.
Met de val van de Berlijnse Muur kwam in november 1989 een einde aan de “Arbeiter und Bauernstaat”, de Deutsche Demokratische Republik (DDR). Tentoonstellingsruimte Gemak in Den Haag staat de komende tijd in het teken van het leven in Duitsland voor en na de Wende.
Zeker honderd voormalige Stasi-medewerkers werken momenteel voor het politieapparaat in de oost-Duitse deelstaat Brandenburg. Dat meldde de ARD-actualiteitenrubriek Monitor gisteren.
De Duitse student Benno Ohnesorg werd op 2 juni 1967 doodgeschoten door een politie-agent in burger. Volgens twee Duitse historici was die agent, Karl-Heinz Kurras, een spion die werkte voor de geheime dienst van de communistische DDR. De dood van de 26-jarige Benno Ohnesorg had grote gevolgen. De Duitse student werd doodgeschoten tijdens een demonstratie in West-Berlijn tegen het staatsbezoek