Dark
Light

‘All Quiet on the Western Front’ grote winnaar BAFTA’s

Verfilming van het boek van Erich Maria Remarque
Auteur:
1 minuut leestijd
All Quiet on the Western Front - Still
All Quiet on the Western Front - Still (Netflix)

De Netflix-film All Quiet on the Western Front is de grote winnaar geworden van de British Academy Film Awards (BAFTA’s). De indringende film over de Eerste Wereldoorlog was genomineerd in veertien categorieën. Zeven daarvan werden er verzilverd.

'Van het westelijk front geen nieuws' - Nederlandse eerste druk van
‘Van het westelijk front geen nieuws’ – Nederlandse eerste druk van
All Quiet on the Western Front werd onder meer verkozen tot beste film en sleepte daarnaast onder meer de prijzen voor het beste geluid en de beste filmmuziek in de wacht.

De wrede werkelijkheid

Het scenario van de oorlogsfilm is gebaseerd op een Duitse roman uit 1929 van Erich Maria Remarque. Dit boek verscheen onder de titel Im Westen nichts Neues en werd in Nederland uitgebracht als Van het westelijk front geen nieuws. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de zeventienjarige Paul Bäumer. Aan het begin van de oorlog besluit hij zich uit vaderlandsliefde, net als veel klasgenoten, aan te melden voor het Duitse leger. Aan het front wordt hij al snel geconfronteerd met de wrede werkelijkheid van de oorlog en de harde realiteit van het leven in de loopgraven waar heroïek vaak ver te zoeken is.

De anti-oorlogsroman is deels gebaseerd op de eigen ervaringen van Remarque aan het front. Het boek is ruim 2,5 miljoen keer verkocht en verscheen in ongeveer vijfentwintig talen. Twee jaar na verschijning verscheen Der Weg zurück (De weg terug), algemeen beschouwd als een vervolg op de eerste roman.

Oscars

Inmiddels werd Im Westen nichts Neues drie keer verfilmd, in 1930 en 1979 en recent dus door Netflix. De Duitse regisseur Edward Berger ontving de BAFTA voor beste regisseur. Zijn verfilming is ook de Duitse inzending voor de Oscars in 2023.

Boek: Van het westelijk front geen nieuws – Erich Maria Remarque

×