Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Zimmermanntelegram (16 januari 1917)

Onderschept telegram leidde tot Amerikaanse oorlogsdeelname
1 minuut leestijd
Het originele telegram zoals het vanuit de Duitse ambassade in Washington naar de Duitse ambassade in Mexico werd gestuurd (The U.S. National Archives)
Het originele telegram zoals het vanuit de Duitse ambassade in Washington naar de Duitse ambassade in Mexico werd gestuurd (The U.S. National Archives)

Het Zimmermanntelegram of Zimmermann Telegram was een telegram dat op 16 januari 1917 vanuit Duitsland naar Mexico werd gestuurd. Voor de Verenigde Staten was dit telegram een laatste duw in de rug om Duitsland de oorlog te verklaren.

Zimmermanntelegram (16 januari 1917) - The U.S. National Archives
Zimmermanntelegram (16 januari 1917) – The U.S. National Archives
De dreiging van Duitse onderzeeboten, die onder meer het Britse passagiersschip de Lusitania (7 mei 1915) getorpedeerd hadden, vormde een belangrijke aanleiding van de Amerikaanse deelname aan de Eerste Wereldoorlog. De Duitse plannen die in het Zimmermanntelegram genoemd werden om Amerika aan te vallen, samen met Mexico, vormden voor de Amerikanen de spreekwoordelijke druppel.

De Mexicaanse president Venustiano Carranza (1859-1920) geloofde niet in de haalbaarheid van de Duitse plannen en tevens was zijn land verwikkeld in Mexicaanse Revolutie (1910), die in de jaren 1910 en 1920 ontaardde in een bloedige burgeroorlog die mogelijk 2 miljoen slachtoffers heeft geëist. Carranza wees het Duitse aanbod op 14 april 1917 af. Ruim een week ervoor, op 6 april 1917, had de Amerikaanse president Woodrow Wilson (1856-1924) Duitsland al de oorlog verklaard.

Doel van het Zimmermanntelegram

Het telegram werd op 16 januari 1917 door de Duitse minister van buitenlandse zaken Arthur Zimmermann (1864-1940) naar de Duitse ambassadeur in Mexico gestuurd. Hij probeerde Mexico hierin over te halen deel te nemen aan de Eerste Wereldoorlog aan de kant van Duitsland en kondigde de onbeperkte duikbotenoorlog aan. Het telegram werd door de Britse geheime dienst onderschept, ontcijferd en doorgespeeld aan de Amerikaanse regering.

Inhoud van het telegram

Vertaalde versie van het telegram (National Archives)
Vertaalde versie van het telegram (National Archives)
De Nederlandse tekst van het Zimmermanntelegram luidde:

We zijn van plan op 1 februari te beginnen met een onbeperkte duikbotenoorlog. Er zal naar worden gestreefd de Verenigde Staten van Amerika desondanks neutraal te houden. In het geval dat dit niet lukt, stellen we Mexico een verbond voor op de volgende basis: gemeenschappelijk oorlog voeren, gemeenschappelijk vrede sluiten. Genereuze financiële steun en akkoord van onze kant dat Mexico vroeger verloren gebied in Texas, Nieuw-Mexico en Arizona herovert. Details van deze overeenkomst laten wij over aan uwe hooggeborene. Uwe hooggeborene zal het voorgaande in het diepste geheim en zo snel mogelijk nadat oorlog met de Verenigde Staten van Amerika zeker is aan de president mededelen en zal de suggestie toevoegen dat hij, op eigen initiatief, Japan zou moeten uitnodigen voor onmiddellijke oorlogsdeelname en tegelijkertijd tussen Japan en onszelf bemiddelen. Maak alstublieft de president attent op het feit dat de meedogenloze inzet van onze duikboten nu het vooruitzicht biedt Engeland binnen een paar maanden tot vrede te dwingen. Bevestig ontvangst.

Lees hier andere Artikelen over de Eerste Wereldoorlog
Histobron: Vertaling van het telegram
Aanrader: Duitsland, Amerika en de onbeperkte duikbotentoorlog
Overzicht van boeken over de Eerste Wereldoorlog

Bronnen

*https://www.archives.gov/education/lessons/zimmermann
*http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/14-18/1.2901022
*https://histobron.nl/zimmermanntelegram-1917-tekst/

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie