Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Hermitage verwarmt planten Hortus Botanicus

Tussen Kunst en Kas. Energie delen aan de Amstel
1 minuut leestijd
Hortus Botanicus in Amsterdam - cc
Hortus Botanicus in Amsterdam - cc

Dankzij een bijzonder duurzaamheidsproject worden de planten in de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus in Amsterdam straks verwarmd door de Hermitage in Amsterdam. De twee locaties worden met 425 meter lange buizen met elkaar verbonden.

image012Bij de bouw van de Hermitage werd in 2009 door technisch dienstverlener Kuijpers een installatie aangelegd voor warmte- en koudeopslag. In het dagelijks gebruik van het museum bleek meer koeling dan verwarming nodig. Om het structurele warmteoverschot nuttig te gebruiken ging de Hermitage op zoek naar mogelijke partners.

De oplossing bleek op iets meer dan vierhonderd meter afstand te liggen: de kassen van de Hortus hebben forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten. Omdat de Hortus net op het punt stond zijn twintig jaar oude gasketels te vervangen kwam het telefoontje van de Hermitage precies op het juiste moment.

Wat het bijzonder maakt is de relatief grote afstand die moet worden overbrugd tussen de Hortus en de Hermitage. Daarnaast is de regeltechniek voor de bijzondere klimaatspecificaties van zowel de Hortus-flora als de Hermitage-kunst vrij complex.

De Hermitage:

“De ontwikkeling van een gezamenlijke, duurzame energiecentrale voor verwarming van de kassen en tegelijkertijd koeling van de expositiezalen wijkt af van de bekende energiebesparende maatregelen bij Rijksmonumenten. Niet de bouwkundige schil wordt aangepakt โ€“ isolatie โ€“ maar de op fossiele energie gebaseerde verwarmings- (en koel)systemen worden vervangen door gebruik te maken van natuurlijke warmte en kou uit de bodem.”

In de monumentale bouwstructuur van de Hermitage hoeven geen wijzigingen plaats te vinden en de aanpassingen in de kassen van de Hortus zijn relatief beperkt. Beide partijen verwachten in het derde kwartaal van 2016 gebruik te kunnen maken van de gemeenschappelijke, duurzame energiebron.

Het project wordt gesubsidieerd door het ministerie van OCW, dat recent 10 miljoen euro reserveerde voor het duurzamer maken van achttien Rijksmonumenten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons: