Vijfjarenplan – Betekenis & voorbeelden
Ee vijfjarenplan is een economisch plan dat in de tijd van de Koude Oorlog in meerdere communistische landen werd ingezet om de economie van bovenaf te sturen. Hoe zagen vijfjarenplannen er inhoudelijk uit?
Artikelen over de landbouwgeschiedenis en agrarische geschiedenis. Van de eerste boeren tot 'boerenuitdrukkingen' in de Nederlandse taal en van Boer Koekoek tot de geschiedenis van de aardappel.
Ee vijfjarenplan is een economisch plan dat in de tijd van de Koude Oorlog in meerdere communistische landen werd ingezet om de economie van bovenaf te sturen. Hoe zagen vijfjarenplannen er inhoudelijk uit?
De term ‘vruchtbare halve maan’, ook wel ‘vruchtbare halvemaan’ of ‘vruchtbare sikkel’ genoemd, valt regelmatig als het over de Prehistorie (de periode voor de uitvinding van het schrift) gaat.
Al eeuwenlang waren boeren op zoek naar methodes om het gras beter te laten groeien. Ze reden mest uit, sloegen de opgedroogde koeienvlaaien stuk en verdeelden afgeplagde vruchtbare grond over het land. Voor nog betere voeding van gewassen werd kunstmest toegediend op het land.
Op Goeree-Overflakkee hebben archeologen de mogelijke resten van een groot boerderijcomplex uit de zestiende eeuw gevonden.
Het begrip nomaden duidt op personen die rondtrekken en geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Dit verschijnsel deed zich voor in de Prehistorie, voordat tijdens de Neolithische Revolutie de landbouw werd uitgevonden.
Het schilderij 'Het angelus' (1857-1859) wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste en baanbrekendste werken van de Franse kunstschilder Jean-François Mille
Struise boerinnen aan het werk in de boerderij en op het veld, bonkige boeren die hun waar aan de man brengen op markten in de regio, het spinnenwiel, de hondenkar, de schapenwagen of Brabantse kinderen op het erf; samen vormen deze beelden de prentbriefkaartenreeks ‘Brabants Dorpsleven’.
In de voormalige Sovjet-Unie werd in de landbouw onderscheid gemaakt tussen zogeheten kolchozen en sovchozen. Een sovchoz was een collectieve boerderij waar boeren volledig in dienst van de staat werkten. Op een kolchoz hadden boeren nog een klein stukje eigen grond in bezit.
Een spieker kon een open opslag zijn, maar meestal zat er een deur in en kon de ruimte helemaal afgesloten worden om kleine dieren te weren. Soms werd er rond de spieker ook een hek geplaatst of een diepe greppel gegraven, om dieven en inbrekers het zo moeilijk mogelijk te maken het graan te stelen.
Het begrip ruilverkaveling is afkomstig uit de agrarische geschiedenis. Ruilverkaveling, ook wel kavelruil of herverkaveling genoemd, houdt in dat boeren onderling stukken grond herverdelen.