Zeldzame film Stan Laurel ontdekt bij Fries Film Archief

Detained – 1924

Een medewerker van het Fries Film Archief heeft in de collectie een bijzondere versie ontdekt van Detained, een solofilm van de Britse acteur Stan Laurel uit 1924. Op de film staat een verloren gewaande scène met enkele special effects.

De beelden werden gevonden door archiefmedewerker Jurjen Enzing tijdens een groot digitaliseringsproject. Op een van de films herkende hij de Britse komiek Stan Laurel. Enzing besloot de film te bekijken om te achterhalen om welke film het ging. Het bleek om de solofilm Detained uit 1924 te gaan. In een boek las Enzing over deze stomme film en over een verloren gewaande scene, die wél op de kopie in het Fries Film Archief te zien bleek.

In Detained speelt Stan Laurel een gevangene die probeert te ontsnappen. Op de verloren gewaande scene is te zien hoe hij aan de galg belandt, maar op wonderbaarlijke manier weet te ontsnappen. Het Fries Film Archief blijkt de bijzondere kopie van de nitraatfilm in 2007 te hebben ontvangen, als onderdeel van een schenking van een fotograaf uit Leeuwarden. Die bleek de film kort na de oorlog te hebben gekocht.

De volledige film, met de ontbrekende scène is inmiddels gedigitaliseerd:

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: