‘Howard Manoian loog over zijn rol tijdens D-Day’

1 minuut leestijd
Beroemde foto van D-Day. Amerikaanse soldaten van de USS Samuel Chase verlaten de landingsboot op Omaha Beach op 6 juni 1944
Beroemde foto van D-Day. Amerikaanse soldaten van de USS Samuel Chase verlaten de landingsboot op Omaha Beach op 6 juni 1944

De Amerikaanse veteraan Howard Manoian heeft volgens de Boston Herald gelogen over zijn rol tijdens de bevrijding van Normandië.

Manoian is momenteel 84 jaar en woonachtig in de buurt van het Normandische plaatsje Sainte-Mère Église. Rond de vijfenzestigste herdenking van D-Day sprak een verslaggever van Radio Nederland Werleldomroep (RNW) nog met hem. “Iedereen kent me hier!”, zei Manoian tegen verslaggever Frank Renout. “Geloof het of niet, ze hebben me hier zelfs ereburger gemaakt.”

De Amerikaan heeft altijd gezegd dat hij op 6 juni 1944 (D-Day) met zijn parachute landde in Sainte-Mère Église en vervolgens deelnam aan hevige gevechten. Hij zou deel uit hebben gemaakt van de beroemde 82e Luchtlandingsdivisie (82nd Airborne Division). Onzin, volgens het Amerikaanse dagblad Boston Herald. Onderzoeker Brian Siddall heeft de Amerikaanse archieven onderzocht en zegt dat Manoian niet per parachute aan land kwam, maar per boot. De Amerikaan zou achter de frontlinies actief zijn geweest.

Verwondingen

Ook Manoian’s bewering dat hij tijdens de oorlog zwaar gewond raakte is volgens de Boston Herald een leugen. Howard Manoian heeft altijd gezegd dat hij door Duitse kogels in zijn linkerhand en in zijn beide benen was geraakt tijdens een gevecht op 17 juni 1944. Toen hij verzorgd werd in een hospitaal zou hij opnieuw zijn geraakt door een nazi-vliegtuig.

Uit de militaire documenten waar de Boston Herald de hand op heeft weten te leggen, blijkt echter niets van dit alles. De veteraan zou alleen zijn middelvinger hebben gebroken toen hij stand-by was in Engeland. Manoian is momenteel samen met zijn dochter in de Verenigde Staten. Hij wil bewijzen dat hij niet heeft gelogen over zijn aankomst in Normandië.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×