Hunebed in Borger met scan onderzocht

1 minuut leestijd
Hunebed D27 bij Borger
Hunebed D27 bij Borger (CC BY-SA 4.0 - Richard Broekhuijzen - wiki)

De grafkelder van het grootste hunebed van Nederland lijkt nog in goede staat te verkeren. Dat blijkt uit een recent uitgevoerd scanonderzoek.

Computerbeeld van de scan – Afb: RTV Drenthe/YouTube
Onder het grote hunebed in Borger wordt sinds begin dit jaar onderzoek gedaan met behulp van een scanner. Dit om de grond onder het hunebed niet te belasten. Uit het onderzoek van de bodem-scanner blijkt onder meer dat de oorspronkelijke grafkelder nog intact is en dat de laag hierboven ook in goede staat verkeert.

De onderzoekers vermoeden hierdoor dat in de kelder nog veel oudheidkundige voorwerpen als trechterbekers, vuistbijlen en sieraden liggen. Driehonderd jaar geleden is het Hunebed voor het laatst geopend. Sporen van die werkzaamheden zijn op de beelden te zien.

Onder de keldervloer van het hunebed zijn afwijkingen in de grond gevonden. Of hier menselijke voorwerpen liggen is echter nog onduidelijk. De onderzoekers gaan hiervoor de komende tijd de grond het hunebed onderzoeken en deze vergelijken met de grond onder het hunebed.

Of de resten ooit worden uitgegraven is nog maar de vraag. Hoewel de directeur van het Hunebedcentrum graag wil dat er weer eens een Nederlands hunebed wordt onderzocht, is er ook veel weerstand, omdat de grond onherstelbaar wordt beschadigd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×