Nieuwe databank toont welke Belgen in het verzet zaten

1 minuut leestijd
Feestende menigte tijdens de bevrijding van Brussel in 1944
Feestende menigte tijdens de bevrijding van Brussel in 1944

Belgen die willen weten of hun voorouders tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken waren bij verzetsactiviteiten, kunnen sinds deze week een nationale databank raadplegen. Het online platform, getiteld ‘Resistance in Belgium’, bevat informatie over duizenden verzetsleden.

De toepassing is ontwikkeld door CegeSoma, een Belgisch studie- en documentatiecentrum. Volgens de instelling is de databank, die momenteelĀ al 42.000 persoonsdossiers bevat, zowel interessant voorĀ historici als het bredere publiek. De komende tijdĀ worden extra gegevens toegevoegd, waaronder dossiers van de illegale pers, het gewapend verzet en burgerlijke verzetsactiviteiten. De verwachting is dat de databank uiteindelijk meer dan 200.000 personen zal omvatten.

Wetenschappelijk onderzoek

Het platform biedt niet alleen biografische schetsen van verzetslieden, maar ook informatie over hun netwerk, arrestaties en status. CegeSoma wil met de databank nieuw wetenschappelijk onderzoek mogelijk maken naar de rol van verzetsbewegingen in BelgiĆ«. Tegenover de VRT laat Nico Wouters, directeur van CegeSoma, weten dat de databank onder meer gebruikt kan worden om allerlei vergelijkingen mee te maken. Zo kan men bijvoorbeeldĀ onderzoeken in welke provincie meer vrouwelijke verzetsstrijders opgepakt zijn.

Privacyproblemen verwacht CegeSoma niet, aangezien alleen persoonsgegevens worden opgenomen van verzetslieden die niet langer onder de privacywetgeving vallen. Concreet betekent dit dat gegevens van personen pas worden toegevoegd als deze personen meer dan honderd jaar geleden zijn geboren.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×