Dark
Light

NPOGeschiedenis dreigt te verdwijnen

1 minuut leestijd
NPOGeschiedenis
NPOGeschiedenis

De geschiedeniswebsite van de publieke omroep, NPOGeschiedenis, dreigt te verdwijnen als gevolg van een besluit van de NPO om te snijden in digitale producties. Slechts vijftig programma’s mogen een eigen website houden en websites van de publieke omroep moeten minstens honderdduizend unieke bezoekers per maand trekken.

Poster ter promotie van de serie De Gouden Eeuw
Poster ter promotie van de serie De Gouden Eeuw
NPOGeschiedenis – dat onder meer gebruikt wordt ter ondersteuning van programma’s als Andere Tijden, OVT, De Geschiedenisquiz en series als de Gouden Eeuw, de IJzeren Eeuw en De Oorlog – wordt beheerd door de VPRO en NTR.

De beheerders van de geschiedenis-portal zijn fel tegen het voornemen om de stekker uit het digitale project te trekken. Zij beschouwen geschiedenis als een “kernthema van de publieke omroep” en vinden dat geschiedenis een volwassen digitaal podium nodig heeft.

‘Wezenlijke kerntaak’

Volgens de redactie vereisen de historische producties van de publieke omroep een goede crossmediale en digitale omgeving. NPOGeschiedenis wordt al onderhouden sinds 1997. NTR en VPRO hebben uitgesproken dat ze alles in het werk zullen stellen om ook na 1 januari 2016 een volwassen digitaal podium voor geschiedenis te behouden.

“Niemand kan zich voorstellen dat er voor een zo wezenlijke kerntaak binnen de publieke omroep straks geen digitaal podium meer zou bestaan. Daarmee zou de digitaal-historische klok immers vele decennia teruggedraaid worden.”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×