Dark
Light

Ontbrekende helft schildpadfossiel gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
De twee botfragmenten van de oeroude reuzenschildpad (Drexel University)
De twee botfragmenten van de oeroude reuzenschildpad (Drexel University)

In 1846 werd in New Jersey een botfragment van een oeroude reuzenschildpad gevonden. Onlangs werd het ontbrekende deel van dit miljoenen jaren oude botfragment gevonden.

Het gaat om een bot van de bovenarm van de Atlantochelys mortoni, een zeeschildpad die tussen de 70 tot 75 miljoen jaar geleden leefde. In 1846 werd het eerste deel van dit bot gevonden en enige tijd geleden werd in New Jersey opnieuw een botfragment van de zeeschildpad gevonden. Wetenschappers waren zeer verbaasd toen bleek dat de twee delen naadloos in elkaar pasten.

Dr. Ted Daeschler van de Academy of Natural Sciences of Drexel University zegt tegenover de BBC dat hij en zijn collega’s compleet overdonderd waren toen bleek dat de twee delen in elkaar pasten. Volgens de wetenschappers is het overduidelijk dat de twee botfragmenten bij elkaar horen. Ze publiceren binnenkort over de ontdekking in het magazine Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia..

Nu de twee delen weer zijn samengevoegd, ontdekken de wetenschappers veel meer over de zeeschildpad. Ze concluderen bijvoorbeeld dat het dier ongeveer drie meter lang was. Omdat nu vaststaat uit welke rotsformatie het fossiel afkomstig is, kan ook beter worden vastgesteld hoe oud het precies is.

Het tweede deel van het bot werd gevonden door amateurpaleontoloog Gregory Harpel. Hij trof het bot aan bij een beekje en dacht eerst dat hij gewoon met een grote steen van doen had. Toen hij sporen zag van haaienbeten, besefte hij dat hij een bijzondere vondst had gedaan en nam hij contact op met een museum in New Jersey.

Video over de bijzondere vondst:

https://youtu.be/9ORrJCt-2KA

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×