Precies zeventig jaar nadat het zevende transport vanuit Kamp Westerbork naar Theresienstadt vertrok (4 september 1944), wordt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork een tentoonstelling over dit transport geopend.
De uitvoerders van de Holocaust waren meesters in de illusie. Joden die op transport gezet werden naar de vernietigingskampen kregen meestal te horen dat ze slechts naar werkkampen in het Oosten verhuisd werden. Gaskamers waren ingericht als wasruimten, compleet met genummerde kledinghaakjes en douchekoppen. Dit alles om de slachtoffers niet te verontrusten en hun vernietiging zo soepel mogelijk te laten
“Een buitengewoon belangrijk werk dat iedereen moet lezen”. Met deze woorden wordt het boek Landschappen van de metropool van de dood aanbevolen door de Britse historicus Sir Ian Kershaw.
Voordat de nazi’s in 1933 de macht grepen, was hij in Duitsland een gevierd acteur, toneelspeler en regisseur. In 1930 was hij nog de tegenspeler van wereldster Marlene Dietrich in de speelfilm “Der blaue Engel”. Maar na de nationaalsocialistische machtsgreep werd hij opeens op straat gezet door de Duitse filmmaatschappij Universum Film AG. Niet omdat zijn prestaties niet bevielen, maar
Alles in het getto Theresienstadt moest er piekfijn uitzien. Gebouwen kregen een nieuw likje verf. Er werden straatnaambordjes geplaatst en wegwijzers naar het park.
Charles Lewinsky, de auteur van bestseller Het lot van de familie Meijer, komt op 1 oktober aanstaande met een nieuwe roman, getiteld Terugkeer ongewenst. Het boek is gebaseerd op het verhaal van de Joodse acteur/regisseur Kurt Gerron die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het getto Theresienstadt in Tsjechië een propagandafilm maakte in opdracht van de nazi’s.
Over de rol van de Joodse Raad tijdens de Duitse bezetting, is zowel tijdens als na de oorlog veelvuldig gesproken.