Zutphen wil nieuw Gelders Museum huisvesten

2 minuten leestijd
Witte Vleugel in Zutphen
Witte Vleugel in Zutphen - Foto: Jolanda van Velzen / Gemeente Zutphen

De gemeente Zutphen wil graag het nieuwe Gelders Museum huisvesten en daarmee de provinciale ‘geschiedenishoofdstad’ worden. Het nog te ontwikkelen museum is een initiatief van Bas Steman en René Arendsen, een duo dat onder de titel Ridders van Gelre voor Omroep Gelderland al jaren reportages maakt over de provinciale geschiedenis.

Wat de ‘ridders’ betreft is Zutphen een logische plek voor het nieuwe museum. In deze stad liggen namelijk de wortels van de twee graafschappen waaruit de huidige provincie is ontstaan. De Zutphense wethouder Sjoerd Wannet is het daar helemaal mee eens en heet het museum graag welkom. Wat hem betreft gaat het museum in zijn stad fungeren als een soort etalage:

Het Gelders Museum wordt wat ons betreft de centrale plek waar het Verhaal van Gelderland samenkomt. Voor meer diepgang wordt dan verwezen naar de vele musea die nu al bestaan binnen de provincie.

Reinoud IV van Gelre
Reinoud IV van Gelre
De museumplannen zijn inmiddels voorgelegd aan de Provinciale Staten van Gelderland. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft al toegezegd mee te willen denken. Dit kan het eenvoudiger maken om straks topstukken naar Gelderland te halen, zodat deze op verschillende locaties getoond kunnen worden.

Zwaartepunt van Gelre

Het Gelders museum moet een centrale plek gaan vervullen binnen een netwerk van kleine en grotere historische musea in de provincie. De gemeente Zutphen heeft het plan van de Ridders van Gelre omarmd. De bedoeling is het nieuwe museum een plek te geven in de zogeheten Witte Vleugel, een uitbouw van het Zutphense stadhuis aan het ‘s Gravenhof. Dit stadsplein wordt ‘een van de kiemcellen’ van het huidige Gelderland genoemd:

Hier liggen de wortels van de twee graafschappen waaruit de provincie is ontstaan. In de Walburgiskerk aan dit hof, vond rond 1130 de huwelijksverbintenis tussen Gerard II van Gelre en Irmgard van Zutphen plaats. Daarmee, werden de graafschappen Gelre en Zutphen verbonden. Daardoor kwam het zwaartepunt van Gelre in onze huidige provincie te liggen.

Aan het plein zijn ook het Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriette Polak en de Walburgiskerk gevestigd.

De komende maanden gaan de verschillende culturele instellingen in Zutphen, samen met andere stedelijke en regionale historische musea, nadenken over de precieze invulling.

Boek: Verhaal van Gelderland

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×