In de ochtend van 28 juli 1945 ramde een tweemotorige Amerikaanse Mitchell-bommenwerper in dichte mist het Empire State Building in New York. Hoewel de basisstructuur van de immense wolkenkrabber intact bleef en er geen echt instortingsgevaar was, was de schade groot. Ook in mensenlevens. Bij het ongeluk kwamen in totaal veertien personen om het leven.
De Amerikaanse piloot toonde zich echter eigenwijs en zette gewoon de landing in, met desastreuze gevolgen. Smith maakte een lichte draai waardoor hij recht over Manhattan vloog. Toen de lucht plotseling wat openbrak bemerkte de piloot, ongetwijfeld tot zijn schrik, dat hij tussen de wolkenkrabbers vloog. Het bleek te laat om een ongeluk te voorkomen. Smith ramde met zijn toestel de noordwand van het Empire State Building, ter hoogte van de 79e verdieping waar de kantoren van de Catholic Relief Services gevestigd waren. De bommenwerper sloeg een gat van ongeveer vijf bij zes meter in het imposante gebouw.
De piloot kwam bij de crash om het leven, net als twee van zijn collega’s in het vliegtuig en elf personen in de wolkenkrabber. Daarnaast raakten tientallen mensen ernstig gewond. In het Empire State Building brak na de crash een grote brand uit, waardoor veel aanwezigen ingesloten raakten. De brand was echter al na zo’n veertig minuten volledig onder controle waardoor de ingeslotenen een veilig heenkomen konden zoeken.

Vrije val
Dat de Amerikaanse de bizarre tocht overleefde was onder meer te danken aan het feit dat de geknapte liftkabels op de grond een soort kussen vormde, waardoor de liftcabine bij de landing enigszins werd opgevangen. Ook zorgde gecomprimeerde lucht in de cabine ervoor dat de val iets werd vertraagd. Betty Lou Oliver leefde na haar avontuur nog 54 jaar.
Boek: The Empire State Building – The Making of a Landmark
Video over de crash van 1945:
Bronnen â–¼
-https://historycollection.com/cheat-death-twice-betty-lou-oliver-survived-75-storey-elevator-crash-plane-crashed-building/
-Disasters, Accidents, and Crises in American History – Ballard C. Campbell, p.270