Dark
Light

Barbiersbeurs in Spoorwegmuseum

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Spoorwegmuseum
Samen met het Scheermuseum in Bakhuizen heeft het Spoorwegmuseum in Utrecht een ‘barbiersbeurs’ georganiseerd. In het museum in Utrecht worden op zondag 9 oktober een groot aantal ouderwetse scheerartikelen getoond.

Rondom de stationskapper in het Maliebaanstation worden onder meer scheermessen, scheerzeep, scheerkwasten, slijpstenen, oude verpakkingen, reclamemateriaal en diverse scheersystemen getoond. De beurs is gratis toegankelijk en ook bedoeld voor de echte verzamelaars. Zij kunnen op de beurs terecht om spullen te ruilen. Het Spoorwegmuseum:

Op de ruilbeurs tonen kenners en verzamelaars hun ouderwetse scheerspullen. Alle standhouders geven informatie en vertellen verhalen over hun producten. Naast een ruilbeurs van authentieke scheerspullen geeft stationskapper Jan Heidemaneen masterclass ‘Authentiek scheren’. Hoe scheer je, zonder een bloedbad aan te richten, je kin strak en glad met kwast en mes? Meesterbarbier Jan laat het zien.

Voordat het scheerapparaat werd uitgevonden, waren mannen gedwongen ‘nat’ te scheren. Het scheren van de baard gebeurde met een zeer scherp scheermes dat op leren banden werd gescherpt. Een bekende reclame-slogan uit die tijd was: Goed gekleed en geschoren, dat kan iedere vrouw bekoren.

Wie zich wilde láten scheren kon vroeger terecht bij de kapper terecht, die destijds nog ‘barbier’ werd genoemd. Veel stations hadden een stationskapper, een centrale plek waar vaak gewacht moest worden. Voor de heren de gelegenheid voor een snelle scheerbeurt. Of voor een borreltje, want de stationskapper was ook een ontmoetingsplek waar de laatste nieuwtjes werden uitgewisseld. Vaste klanten hebben bij de stationskapper een eigen laatje met daarin hun scheerspullen. Tot in de jaren zestig waren er op veel stations in Nederland nog stationskappers te vinden. Met de opkomst van het (elektrisch) scheerapparaat verdwijnt langzaam de kunst van het ‘nat’ scheren met scheermes.

De Barbiersbeurs wordt op zondag 9 oktober van 10.00 tot 17.00 uur gehouden bij het Spoorwegmuseum in Utrecht

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×