Ondanks het feit dat fysieke boekhandels vanwege de coronacrisis vorig jaar geruime tijd de deuren moesten sluiten, werden er in 2021 meer boeken verkocht dan een jaar daarvoor. Het gaat om 43 miljoen boeken, een stijging van 5 procent. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bekendgemaakt. Wat waren de bestverkochte geschiedenisboeken?
Er kan natuurlijk gediscussieerd worden over de vraag wat een geschiedenisboek is. In de algehele top tien staat bijvoorbeeld ook de biografie van voetbalanalist Johan Derksen en in zo’n boek komt natuurlijk ook enige voetbalgeschiedenis aan bod. Op nummer één staat verder een deel uit de populaire boekenreeks De Zeven Zussen waarin geschiedenis ook vaak een grote rol speelt.
Voor een top drie van bestverkochte geschiedenisboeken hebben wij echter gekeken naar boeken waar specifiek historisch onderzoek aan ten grondslag lag. We komen dan tot dit lijstje (met tussen haakjes de positie van de boeken in de algehele lijst):
- ’t Hooge Nest – Roxane van Iperen (8)
- Fortuna’s kinderen – Annejet van der Zijl (14)
- De heks van Limbricht – Susan Smit (19)
Drie boeken van vrouwelijke auteurs dus. Het eerste boek verscheen al in 2019 en is sinds die tijd al een bestseller. Roxane van Iperen beschrijft in ’t Hooge Nest de geschiedenis van haar huis in Naarden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog runden twee Joodse zussen hier een verzetscentrum en toevluchtsoord voor onderduikers. Afgelopen jaar werden er circa 100.000 exemplaren verkocht. De boeken van Annejet van der Zijl en Susan Smit verschenen beiden in 2021. Van deze boeken gingen er tussen de 50.000 en 70.000 over de (digitale) toonbank.