Dark
Light

Geen subsidie meer voor canonstichting

Auteur:
1 minuut leestijd

Canon van Nederland
De stichting die de Canon van Nederland beheert ontvangt vanaf volgend jaar geen subsidie meer.

Hubert Slings, de directeur van de aan de canon gekoppelde stichting en beheerder van de website entoen.nu, bevestigt tegenover dagblad Trouw dat hij van het ministerie een brief heeft gehad over de stopzetting van de subsidie. De stichting ontving tweehonderdduizend euro subsidie per jaar.

De canonwebsite werd in 2006 opgericht naar aanleiding van de presentatie van de Canon van Nederland, waarin de vaderlandse geschiedenis aan de hand van vijftig vensters wordt verteld. De stichting maakt zich onder meer hard voor het gebruik van de canon in het onderwijs. Sinds 2010 staat de geschiedeniscanon in de kerndoelen van basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Waarom de subsidie wordt stopgezet is niet helemaal duidelijk. Volgens een woordvoerder van het ministerie ging het om een tijdelijke subsidie. Het is de vraag wat er nu met de website entoen.nu gaat gebeuren. Volgens canon-directeur Hubert Slings is de website “binnen de kortste keren onbruikbaar” als hij niet meer wordt beheerd.

“Je moet allerlei doodlopende verwijzingen weghalen, informatie updaten en reacties van gebruikers modereren.”

De aan de website gekoppelde regiocanons blijven in iedere geval wel bestaan.

Openluchtmuseum

Eerder dit jaar werd bekend dat het Openluchtmuseum in Arnhem vanaf 2015 een vaste presentatie over de canon aanbiedt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Nationaal Historisch Museum (NHM) een museale presentatie van de geschiedeniscanon zou maken, maar dat museum werd begin vorig jaar opgeheven.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie