Herinneringscentrum Kamp Westerbork plaatst barak terug

1 minuut leestijd

Herinneringscentrum Kamp Westerbork plaatst barak terug
Herinneringscentrum Kamp Westerbork plaatst barak terug
Ruim veertig jaar nadat de laatste barak in kamp Westerbork werd afgebroken, worden originele barakdelen teruggeplaatst op hun oorspronkelijke plek.

Kamp Westerbork - Foto: Historiek
Kamp Westerbork – Foto: Historiek
Het is de start van een nieuwe herinrichting van het voormalige kampterrein. Het gaat om de terugplaatsing van delen van de originele barak 56, die werd verkocht aan een boer in het Gelderse Zelhem, die hem gebruikte als landbouwschuur. In 2010 is deze barak aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork geschonken.

In 1971 werden de laatste barakken van kamp Westerbork afgebroken. De historische plek was daardoor nauwelijks meer herkenbaar. Om hierin verandering te brengen, vond begin jaren negentig een eerste herinrichting plaats. Oude paden en wegen zijn destijds opnieuw aangelegd en er werden taluds en reconstructies aangebracht, die de oorspronkelijke grootte en plaats van een aantal barakken aangeven.

Wat het herinneringscentrum betreft voldoet die herinrichting nu niet meer om het verhaal van kamp Westerbork aan met name jonge generaties door te geven. Het centrum heeft daarom besloten originele elementen weer terug te plaatsen op het kampterrein. Barak 56 is daar een voorbeeld van.

Niet de hele originele barak is, bijna zeventig jaar na de oorlog, bewaard gebleven. Bij de herbouw destijds in Zelhem is niet de gehele barak gebruikt en zijn oorspronkelijke maten aangepast aan het nieuwe gebruik. De demontage in 2010 leverde dan ook geen complete barak op, maar barakdelen. Daarom worden op plekken, waar de originele houten barakdelen verloren zijn gegaan, andere materialen gebruikt, zoals fotodoek en glas. En om de lengte van de barak aan te kunnen geven, wordt het uitgegraven zand achter de teruggeplaatste barakdelen aangebracht, in de vorm van een talud. Deze krijgt een totale lengte van 85 meter.

De plaatsing van de barak, met nieuwe constructie en fundamenten, is tegelijkertijd een proef om te onderzoeken hoe bewaard gebleven originele barakdelen het beste herplaatst en ontbrekende delen goed ingevuld kunnen worden op de historische plek.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×