Dark
Light

Jolande Withuis schrijft biografie kunstenares Jeanne Bieruma Oosting

1 minuut leestijd
Jeanne Bieruma Oosting, zelfportret, 1932
Jeanne Bieruma Oosting, zelfportret, 1932 (CC BY 4.0 - Museum Henriette Polak - wiki)

De Nederlandse schrijfster en sociologe Jolande Withuis gaat de biografie schrijven van kunstenares Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Dat meldt uitgeverij De Bezige Bij. Werktitel van het boek, dat in het voorjaar van 2022 moet verschijnen, is Geen tijd te verliezen.

Jeanne Bieruma Oosting behoorde tot de generatie vrouwen die opgroeide ten tijde van de strijd om het vrouwenkies­recht. De Bezige Bij:

“Ze greep de kans iets anders met haar leven te doen dan te trouwen en kinderen te krijgen. In haar patricisch-adellijke milieu was het een schande als een vrouw een beroep uitoefende. Haar wens een kunstopleiding te volgen stuitte dan ook op grote tegenstand bij haar ouders. Dit maakte haar tot een volhardende persoonlijkheid, die ‘geen tijd te verliezen had’: ze wilde werken.”

Rond de datum van verschijning van de biografie wordt in verschillende musea aandacht besteed aan het leven en werk van de kunstenares. Zo komt Museum Henriette Polak in Zutphen, dat gespecialiseerd is in modern-figuratieve kunst, bijvoorbeeld met een grote overzichtstentoonstelling. Daarnaast zullen in nog drie andere musea exposities te zien zijn: in Museum Belvédère in Heerenveen en Museum Maassluis, die beide veel werk van haar bezitten, en in Museum STAAL in Almen, het Gelderse dorp waar de kunstenares de laatste veertig jaar van haar leven woonde en een bijzondere plaats innam in het dorpsleven.

Jolande Withuis schreef eerder onder meer het boek Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard, die werd bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. En in 2016 verscheen haar boek Juliana. Vorstin in een mannenwereld.

Boek: Jeanne Bieruma Oosting in Almen

×