Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek vertoont in februari en maart 2009 een reeks filmvoorstellingen van de klassieker ‘Krieg am Niederrhein’.
Het is dit jaar 64 jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op het Rijnland vanuit het Nederlands-Duitse grensgebied. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn op 24 maart 1945.
Persbericht:
De nog in prima staat verkerende Duitse film ‘Krieg am Niederrhein’, aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten, verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland, waarbij volgens de laatste gegevens 500.000 gealÂÂlieerde soldaten het op 8 februari 1945 opnamen tegen de Duitse verdediging. In zes weken tijd groeide dit aantal uit tot een geallieerde troepenmacht van meer dan 1 miljoen soldaten. De Wehrmacht was uiteindelijk kansloos en daarmee viel de beslissing aan het Duitse Westfront.
De strijd om de Niederrhein past zonder enige twijfel in het rijtje van Arnhem, Stalingrad en Normandië. Lange tijd is deze slag door zowel de oudere generaties Duitse als Nederlandse historici vergeten; in Nederland onder andere door het primaat van de hongerwinter, in Duitsland door de aandacht voor het Oostfront en Berlijn.
Inmiddels weten we door onderzoek van jonge historici veel beter. Nooit eerder werd vanaf Nederlands grondgebied een offensief ingezet van zulk een omvang. Onvoorstelbare hoe- veelheden manschappen, voertuigen, munitie, brandstof en voedsel werden in het gebied geperst. Het gebied werd spil- en draaipunt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
“Er is geen plek op God’s aarde buiten Stalingrad die zo verschroeid is”, schreef de Britse historicus George Blake.
Hier trok de oorlog alle registers open: invasie, trommelvuur, man tot man gevechten, tankslagen, bombardementen, amfifibische operaties en luchtlandingen. Records werden gebroken. De balans: 25.000 Britten, Canadezen en Amerikanen verloren het leven of waren gewond geraakt. De verliezen aan Duitse kant worden geschat op meer dan 60.000 man.
In de film worden ook de enorme gevolgen voor de NederÂÂlandse en Duitse burgerbevolking en de verwoestingen van de NiederÂÂrhein ÂÂzichtbaar: onder andere de ravages in het platgebombardeerde Kleve, Emmerich en Wesel, de verwoestingen in Brabant, het Rijk van Nijmegen en in de gehele grensstreek van Gelderland en Noord-Limburg.
De film wordt vertoond in de comfortabele bioscoopzaal van het museum, waar de authentieke stoelen staan van de voormalige Scalabioscoop die begin jaren ’50 in Nijmegen werd gebouwd. Een korte lezing van ca. 15 minuten gaat aan elke filmvertoning vooraf. De film duurt ruim 2 uur.
Data en tijden:
Dinsdagavond 19.30 uur: 10 en 17 februari, 3 maart
Donderdagmiddag 14.00 uur: 12, 19 en 26 februari, 5 maart
Zondagmiddag 14.00 uur: 8 en 15 februari, 1 en 8 maart
Voorafgaand aan de voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend. ’s Avonds is het museum geopend vanaf 19.00 uur. Entreeprijs: 9,50 euro (Museumkaart geldig) In verband met de verwachte grote drukte is telefonische reservering of reservering via e-mail noodzakelijk.