Krokodil Hakuna overleden

1 minuut leestijd
Krokodil Hakuna (Still YouTube)
Krokodil Hakuna (Still YouTube)

Afgelopen vrijdag overleed in Diergaarde Blijdorp de mogelijk oudste krokodil ter wereld. Hoe oud de Rotterdamse krokodil Hakuna precies was, weten we niet. In 1930 kwam hij al volwassen naar wat toen de Rotterdamse Diergaarde heette. Hakuna arriveerde samen met zijn vorig jaar overleden echtgenote Matata. Allebei overleefden ze het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940. En dat was voor een roofdier geen vanzelfsprekendheid.

Toen op 10 mei 1940 de Duitsers Nederland binnenvielen, kwam Rotterdam in de vuurlinie te liggen. Duitse para’s faalden in het veiligstellen van de Maasbruggen. Daardoor werd de opmars van de pantserdivisie die vanuit het zuiden moest oprukken naar Den Haag en Amsterdam tegengehouden. Het werd de aanleiding voor een terreurbombardement dat de overgave van de stad forceerde.

Bommen

Diergaarde Blijdorp kent een lange geschiedenis. Ze werd in 1855 opgericht en was tot 1939-1940 gevestigd aan de Kruiskade in het centrum van Rotterdam. Toen de Duitsers Nederland aanvielen was de dierentuin net aan het verhuizen naar de nieuwe locatie in de noordelijker gelegen wijk Blijdorp.

De Rotterdamse Diergaarde werd al op 12 mei, twee dagen voor het grote bombardement, getroffen door 18 Duitse bommen. Onder de dodelijke slachtoffers bevonden zich onder meer alpaca’s, damherten en lama’s. Andere dieren waren dusdanig gewond dat ze uit hun lijden moesten worden geholpen door hun verzorgers.

De nerveuze militaire autoriteiten gaven na het bombardement opdracht om de roofdieren preventief te doden. Het laatste wat je wilt in een oorlogssituatie is loslopende leeuwen, panters en tijgers in de stad. Zo lieten de grote katten en de bruine beren Hans en Grietje het leven door Nederlandse kogels. Hakuna en Matata werden echter gespaard. Wellicht kwam dat door hun namen. Hakuna Matata is swahili voor ‘geen zorgen’.

~ Edwin Ruis

Oudste krokodil Diergaarde Blijdorp dood

Edwin Ruis MA is historicus. Hij geeft regelmatig wandellezingen in Rotterdam en Den Haag rond thema’s als spionage en oorlog, zoals de Rotterdam WO1 Spionagewandeling. Zie zijn eigen website www.voetspoorthemawandelingen.nl. Twitter/X: @E_Ruis

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×